Owoc pigwowca czyli nasza polska cytryna. Owoce te zawierają bardzo dużo witaminy C, soli mineralnych, a także kwasów organicznych. Choć ten owoc na surowo jest niesmaczny to po przetworzeniu robi się bardzo pyszny, u nas idealny jako syrop do herbaty lub lemoniady.
Owoc pigwowca w syropie do herbaty na zimę
Składniki na Owoc pigwowca w syropie do herbaty na zimę:
- Owoce pigwowca (u mnie waga po starciu około 50 dag)
- cukier ma być go tyle ile tartych owoców (u mnie 50 dag)
Przygotowanie Owoc pigwowca w syropie do herbaty na zimę.
Owoce dokładnie płuczemy, osuszamy. Pigwowca ścieramy ze skórką na tarce o grubych oczkach do ogryzka (uważamy na pestki bo są trujące). Do startych owoców dodajemy cukier. Dokładnie mieszamy i przekładamy do małych słoiczków. Słoiczki zakręcamy i pasteryzujemy tak około 15 minut po zagotowaniu się wody. Po ugotowaniu słoiki odwracam do góry dnem do wystygnięcia. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz