Polacy to naród który uwielbia spędzać czas przy stole zajadając się przepysznymi smakołykami. Długie zimowe wieczory idealnie sprzyjają takim spotkaniom, które często wiążą się ze wspólnym przygotowaniem wielu ciekawych potraw. Najlepsze to takie które pysznie smakują, ciekawie wyglądają i są szybkie w przygotowaniu.
Zimą najchętniej zajadamy się smakołykami podanymi na ciepło, najlepiej przywołujących nam wspomnienia z ciepłych dni. Taką ciekawą potrawą na pewno będą "Zapiekane serowe papryki". Chrupiące, zielone papryki idealnie komponują się z farszem zrobionym z sera feta, czarnych oliwek, pomidorów doprawionych świeżymi ziołami i czosnkiem. Papryczki wystarczy zapiec z nadzieniem i podać z ulubioną sałatą. Zimą też często sięgamy po mięso, dlatego następną potrawą jaką wam zaproponuję będą "Kotlety schabowe z chrzanem w chrupiącej panierce". To nic innego jak nasze klasyczne schabowe kotlety posmarowane kremowym chrzanem, maczane w jajku i obtoczone w panierce z domieszką płatków kukurydzianych. Po usmażeniu kotlety są bardzo chrupiące z wierzchu i soczyste w środku. Wybornie smakują z frytkami i sałatką z buraczków. Również niezawodną potrawą na takie zimowe wieczory są "Pieczone piersi z kurczaka pod pierzynką marchewkowo - jabłkową". Jest to jedna z szybszych potraw jakie znam. Tak przygotowane mięso jest bardzo delikatne i soczyste.
Zachęcam was do zapoznania się z przygotowanymi poniżej przepisami i zajrzenia na stronę "Lidl gazetka" gdzie będziecie mogli wyszukać wiele ciekawych produktów, które wykorzystacie podczas gotowania.
Zapiekane serowe papryki
Składniki:
- 2 zielone papryki
- 150 g sera feta
- 2 średnie pomidory
- kilka czarnych oliwek
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 gałązki świeżego tymianku
- 2-3 gałązki świeżego oregano
- łyżka oliwy
- 1/2 łyżki mielonej czerwonej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Paprykę kroimy na pół i oczyszczamy z gniazd nasiennych.Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki, a następnie oczyszczamy z miąższu. Oczyszczone pomidory kroimy w kostkę. Ser feta kruszymy w rękach i dodajemy do pomidorów razem z pokrojonymi w kostkę oliwkami oraz poszatkowanymi oregano i tymiankiem. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Kiedy się zeszkli dodajemy d niej zmiażdżony czosnek. Podsmażamy chwilę a następnie całość dodajemy do serowego farszu razem z mielona papryką i pieprzem. Dokładnie mieszamy i tak przygotowanym farsze napełniamy połówki papryk. Żółty ser trzemy na tarce o grubych oczkach i posypujemy nim wierzch nadzianych papryk. Tak przygotowane papryki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około 35 minut. Podajemy zaraz po upieczeniu.
Kotlety schabowe z chrzanem w chrupiącej panierce
Składniki:
- 2 plastry schabu około 2 cm szerokości
- 3 łyżeczki chrzanu śmietankowego
- 2 garście płatków kukurydzianych
- 1 garść bułki tartej
- 1 jajko
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie.
Plastry schabu kroimy na pół i rozbijamy. Rozbite mięso obsypujemy solą i pieprzem. Przyprawione mięso smarujemy chrzanem z jednej strony. Tak przygotowane mięso maczamy w roztrzepanym jajku. Następnie obtaczamy w pogniecionych płatkach kukurydzianych wymieszanych z bułką tartą. Panierowane kotlety smażymy na rozgrzanym oleju, zaczynając smażenie najpierw od strony posmarowanej chrzanem. Kotlety smażymy z obu stron na złoto - brązowy kolor. Podajemy zaraz po usmażeniu z ulubionymi dodatkami.
Pieczone piersi z kurczaka pod pierzynką marchewkowo - jabłkową
Składniki:
- 3 piersi z kurczaka
- 2 marchewki
- 2 jabłka
- majonez
- pieprz i sól
- oliwa
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka kroimy w plastry. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania i gustu. Przyprawione piersi z kurczaka rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej oliwą. Plastry mięsa z wierzchu smarujemy grubo majonezem. Marchewkę z jabłko obieramy, a następnie trzemy na tarce o grubych oczkach. Starte mieszamy z 2-3 łyżkami oliwy. Tak przygotowaną marchew z jabłkiem nakładamy kupkami na piersi posmarowane majonezem. Mięso pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 30-40 minut. Czas pieczenia zależy od grubości plastrów mięsa. Mięso podajemy zaraz po upieczeniu z ulubionymi dodatkami, choć na zimno smakuje również wyśmienicie.
Komentarze
Prześlij komentarz