Nasza złota polska jesień sprzyja robieniu przetworów na zimę, zwłaszcza tych z kapusty. Dziś u mnie przepis na czerwona kapustę z jabłkiem. Sałatka pyszna, prosta i szybka w zrobieniu, na zimę idealna.
Czerwona kapusta na zimę z jabłkiem
Składniki na Czerwoną kapustę na zimę z jabłkiem:
- 3 kg kapusty czerwonej
- 1 kg jabłek (u mnie szara reneta)
- 1/2 kg cebuli
Zalewa:
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka cukru + 3 łyżki
- 3 płaskie łyżki soli
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
- 6 listków laurowych
- 12 ziaren ziela angielskiego
Przygotowanie Czerwonej kapusty na zimę z jabłkiem.
Czerwoną kapustę szatkujemy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i sparzamy wrzątkiem, odcedzamy. Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Składniki na zalewę wrzucamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującej się zalewy dodajemy kapustę z cebulą i gotujemy na niewielkim ogniu przez 25 minut, tak aby zmiękła. Na koniec dodajemy jabłka i gotujemy jeszcze 5 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy aby troszkę ostygła. Przestudzona kapustę przekładamy do wyparzonych średnich słoików, ugniatając łyżką. Zakręcamy i pasteryzujemy przez 30 minut od momentu gotowania się wody. Po ugotowaniu słoiki odwracamy do góry dnem do wystygnięcia. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz