Idealna pora na zrobienie tego przepisu jest właśnie teraz, bo papryka i pieczarki są tanie jak barszcz. Sos wyszedł pyszny o słodko - kwaśnym smaku, który świetnie komponuje się mięsem z kurczaka i ryżem. Ja czasami robię go z samym ryżem bez dodatku mięsa, jest równie pyszny.
Sos słodko - kwaśny na zimę - najlepszy i najprostszy
Składniki na Sos słodko - kwaśny na zimę - najlepszy i najprostszy:
- 2 kg papryki czerwonej
- 1 kg marchewki
- 0,5 kg pieczarek
- 0.5 kg cebuli
- 1 puszka kukurydzy
- 1 duży pikantny ketchup
- 1 słoiczek przecieru pomidorowego
- 1 szklanka oleju
- 1/2 szklanki octu
- 8 łyżek cukru
- 3 płaskie łyżki soli
Przygotowanie Sosu słodko - kwaśnego na zimę - najlepszego i najprostszego.
Marchewkę obieramy, kroimy w talarki, zalewamy wodą i gotujemy ją około 10 minut. Odcedzamy. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w małe paseczki. Pieczarki kroimy w plasterki. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Zalewa: Do garnka wlewamy ocet, olej, ketchup, dodajemy przecier pomidorowy, kukurydze razem z wodą, sól i cukier. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Do zalewy dodajemy pokrojone warzywa razem z pieczarkami. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu (co jakiś czas mieszając) około 30 minut. Gorący sos nakładamy do wyparzonych średnich słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy około 15 minut od zagotowania wody. Po ugotowaniu słoiki odwracamy do góry dnem. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz