Sos słodko - kwaśny na zimę - najlepszy i najprostszy



Idealna pora na zrobienie tego przepisu jest właśnie teraz, bo papryka i pieczarki są tanie jak barszcz. Sos wyszedł pyszny o  słodko - kwaśnym smaku, który świetnie komponuje się  mięsem z kurczaka i ryżem. Ja czasami robię go z samym ryżem bez dodatku mięsa, jest równie pyszny.







Sos słodko - kwaśny na zimę - najlepszy i najprostszy

Składniki na Sos słodko - kwaśny na zimę - najlepszy i najprostszy:
  • 2 kg papryki czerwonej
  • 1 kg marchewki
  • 0,5 kg pieczarek
  • 0.5 kg cebuli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 duży pikantny ketchup
  • 1 słoiczek przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka oleju
  • 1/2 szklanki octu
  • 8 łyżek cukru
  • 3 płaskie łyżki soli




Przygotowanie Sosu słodko - kwaśnego na zimę - najlepszego i najprostszego.

Marchewkę obieramy, kroimy w talarki, zalewamy wodą i gotujemy ją około 10 minut. Odcedzamy. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w małe paseczki. Pieczarki kroimy w plasterki. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Zalewa: Do garnka wlewamy ocet, olej, ketchup, dodajemy przecier pomidorowy, kukurydze razem z wodą, sól i cukier. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Do zalewy dodajemy pokrojone warzywa razem z pieczarkami. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu (co jakiś czas mieszając) około 30 minut.  Gorący sos nakładamy do wyparzonych średnich słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy około 15 minut od zagotowania wody. Po ugotowaniu słoiki odwracamy do góry dnem. Smacznego !!!















Komentarze