Pieczarki marynowane na zimę




Ja uwielbiam marynowane pieczarki, a takie domowe są najlepsze. Kupiłam je tanio, więc postanowiłam zrobić kilka słoików. Zimą będzie jak znalazł. Idealne jako dodatek do sałatek lub obiadu.


Pieczarki marynowane na zimę

Składniki na Pieczarki marynowane na zimę:
  • 3 kg pieczarek
  • 3 łyżki octu
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka gorczycy ( do każdego litrowego słoika)
  • kilka ziaren ziela angielskiego  (do każdego litrowego słoika0
  • 1 liść laurowy (do każdego słoika)
  • kilka ziaren pieprzu (do każdego litrowego słoika)
  • 1 plasterek cebuli (do każdego litrowego słoika)


Zalewa:
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli




Przygotowanie Pieczarek marynowanych na zimę.

Pieczarki dokładnie płuczemy. Wsypujemy je do dużego wysokiego garnka, zalewamy wodą i dodajemy ocet i sól. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy tak około 5 minut. Odcedzamy i przelewamy je zimną wodą. Do każdego wyparzonego słoika wkładamy gorczycę, liść laurowy, cebulę, pieprz i ziele angielskie. Do tak przygotowanych słoików wkładamy ugotowane pieczarki. Składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia i zalewamy nią pieczarki. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy około 15 minut od zagotowania wody. Po ugotowaniu słoiki z pieczarkami odwracamy do góry dnem do wystygnięcia. Smacznego !!!










Komentarze