Wrzesień to idealna pora na zrobienie domowej papryki konserwowej. Papryka z tego przepisu to dla mnie ideał, w smaku taka słodko - kwaśna, twarda i co najważniejsze nie odchodzi od niej skórka. Polecam wszystkim miłośnikom papryki, żeby koniecznie wypróbowali ten przepis, na pewno się nie zawiodą.
Papryka konserwowa
Składniki na Paprykę konserwową:
- 3-4 kg papryki
- 2 ząbki czosnku (do każdego słoika 450ml)
- 3 ziarna ziela angielskiego (do każdego słoika 450ml)
- kilka ziaren pierzu (do każdego słoika 450ml)
- Zalewa:
- 9 szklanek wody
- 1 1/2 octu
- 2 szklanki cukru
- 2 łyżki soli
Przygotowanie Papryki konserwowej.
Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w ćwiartki jeśli jest mała, a jak jest duża to te ćwiartki kroimy jeszcze na pół. Tak przygotowaną paprykę układamy ciasno w wyparzonych słoikach. Do każdego słoika wkładamy czosnek, ziele angielskie i pieprz. Składniki zalewy gotujemy i gorącą zalewamy paprykę. Zakręcamy i pasteryzujemy ją około 10 minut od zagotowania wody. Po ugotowaniu paprykę odwracamy do góry dnem do wystygnięcia. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz