Papryka konserwowa



Wrzesień to idealna pora na zrobienie  domowej papryki konserwowej. Papryka z tego przepisu to dla mnie ideał, w smaku  taka słodko -  kwaśna, twarda i co najważniejsze nie odchodzi od niej skórka. Polecam wszystkim miłośnikom papryki, żeby koniecznie wypróbowali ten przepis, na pewno się nie zawiodą.

Papryka konserwowa
Składniki na Paprykę konserwową:
  • 3-4 kg papryki
  • 2 ząbki czosnku (do każdego słoika 450ml)
  • 3 ziarna ziela angielskiego (do każdego słoika 450ml)
  • kilka ziaren pierzu (do każdego słoika 450ml)
  • Zalewa:
  • 9 szklanek wody
  • 1 1/2 octu
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli


Przygotowanie Papryki konserwowej.
Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w ćwiartki jeśli jest mała, a jak jest duża to te ćwiartki kroimy jeszcze na pół. Tak przygotowaną paprykę układamy ciasno w wyparzonych słoikach. Do każdego słoika wkładamy czosnek, ziele angielskie i pieprz. Składniki zalewy gotujemy i gorącą zalewamy paprykę. Zakręcamy i pasteryzujemy ją około 10 minut od zagotowania wody. Po ugotowaniu paprykę odwracamy do góry dnem do wystygnięcia. Smacznego !!!











Komentarze