Pyszne, wilgotne, puszyste ciasto czekoladowe połączone z delikatnymi gruszkami. Jest to mój ulubiony przepis na ciasto czekoladowe, jest proste i szybkie. Ciasto idealne na każdą okazję i o każdej porze roku.
Ciasto czekoladowe z gruszkami
Składniki na Ciasto czekoladowe z gruszkami:
- 5 łyżek dobrego kakao
- 1 kostka margaryny
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki wody
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 5 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 1 słoik gruszek w syropie
Przygotowanie Ciasta czekoladowego z gruszkami.
Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier, kakao oraz dodajemy margarynę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu i rozpuszczeniu się wszystkich składników odlewamy 1/2 szklanki polewy, będzie nam potrzebna do dekoracji murzynka. Resztę polewy schładzamy. Do przestudzonej polewy dodajemy żółtka, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, mieszamy. Następnie dodajemy obydwie mąki, również mieszamy. Na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie łączymy wszystkie składniki ze sobą. Gotowe ciasto na murzynka wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( u mnie blaszka podłużna, szeroka, ale wielkości dużej, może być zwykła duża). Gruszki odcedzamy z syropu i układamy na wierzchu ciasta. Murzynka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 45-50 minut. Upieczenie ciasta sprawdzamy patyczkiem, jak jest suchy patyczek ciasto jest gotowe. Murzynka po upieczeniu studzimy na kratce. Po ostudzeniu ciasto oblewamy po wierzchu odłożoną polewą. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz