Przepyszne o lekko słodko-kwaśnym smaku z lekką nutą pikanterii. Pikantność ogórków zależy od ostrości curry, ja używam takiego średnio-ostrego, ale jak lubicie bardziej pikantne to polecam to ostre. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Ogórki w plasterkach w zalewie curry
Składniki na ogórki w plasterkach w zalewie curry:
- ogórki gruntowe (większe, mniejsze, jakie macie)
- gorczyca (1/2 łyżeczki na słoik 450ml)
- cebula (2- plasterki do każdego słoika)
Zalewa:
- 1 l wody
- 1/2 l octu 10%
- 1/2 kg cukru
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki curry
Przygotowanie ogórków w plasterkach w zalewie curry.
Ogórki płuczemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Plasterki ogórków układamy w wyparzonych słoikach. Do każdego słoika dodajemy gorczycę. Cebulę obieramy, kroimy w plastry i dajemy na wierzch do słoików po 2-3 plasterki. Składniki zalewy oprócz curry zagotowujemy. Zalewę ściągamy z ognia i dodajemy do niej curry. Mieszamy i gorącą zalewą zalewamy ogórki. Zakręcamy i pasteryzujemy około 7-10 minut od zagotowania wody. Ugotowane słoiki odwracamy do góry dnem do wystygnięcia. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz