Ogórki w plasterkach w zalewie curry




Przepyszne o lekko słodko-kwaśnym smaku z lekką nutą pikanterii. Pikantność ogórków zależy od ostrości curry, ja używam takiego średnio-ostrego, ale jak lubicie bardziej pikantne to polecam to ostre. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.


Ogórki w plasterkach w zalewie curry

Składniki na ogórki w plasterkach w zalewie curry:
  • ogórki gruntowe (większe, mniejsze, jakie macie)
  • gorczyca (1/2 łyżeczki na słoik 450ml)
  • cebula (2- plasterki do każdego słoika)

Zalewa:
  • 1 l wody
  • 1/2 l octu 10%
  • 1/2 kg cukru
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki curry


Przygotowanie ogórków w plasterkach w zalewie curry.

Ogórki płuczemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Plasterki ogórków układamy w wyparzonych słoikach. Do każdego słoika dodajemy gorczycę. Cebulę obieramy, kroimy w plastry i dajemy na wierzch do słoików po 2-3 plasterki. Składniki zalewy oprócz curry zagotowujemy. Zalewę ściągamy z ognia i dodajemy do niej curry. Mieszamy i gorącą zalewą zalewamy ogórki. Zakręcamy i pasteryzujemy około 7-10 minut od zagotowania wody. Ugotowane słoiki odwracamy do góry dnem do wystygnięcia.   Smacznego !!!













Komentarze