Gruszki w syropie na zimę - najlepsze




Najprostszy chyba przepis na gruszki w syropie, zapewne wykorzystywany w większości domach by móc cieszyć się zapachem lata zimą. Ja uwielbiam ten przepis, bo gruszki się szybko robi, nie czarnieją, a potem są idealne do ciasta czy owocowej sałatki.



Gruszki w syropie na zimę - najlepsze

Składniki na Gruszki w syropie na zimę - najlepsze:
  • Gruszki (najlepsze są twarde, jeszcze nie całkiem dojrzałe)
  • cukier (po 4 łyżki na każdy litrowy słoik)
  • woda (u mnie filtrowana z kranu, może być przegotowana)
  • goździki (po 2-3 na litrowy słoik) - niekoniecznie



Przygotowanie Gruszek w syropie na zimę.

Gruszki płuczemy, osuszamy, obieramy, kroimy w ćwiartki i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Tak przygotowane gruszki układamy w  wyparzonych słoikach. Do każdego słoika z gruszkami dodajemy cukier i goździki. Gruszki zalewamy zimną wodą. Zakręcamy i pasteryzujemy czyli wstawiamy słoiki do garnka wyłożonego ścierką, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików. Gotujemy 20 minut od momentu zagotowania wody. Ugotowane słoiki dokręcamy, wstrząsamy kilka razy żeby cukier z dna się rozpuścił (uwaga żeby się nie poparzyć, można to również zrobić kiedy słoiki lekko ostygną) i obracamy je do góry dnem do wystygnięcia. Smacznego !!!











Komentarze