Buraczki z czosnkiem na zimę i sok do barszczu




Buraczki te to moja ulubiona sałatka na zimę z wszystkich przetworów, mogłabym się nimi zajadać i zajadać. Bardzo dobrze doprawione, w zimie idealne, choć ja robię zawsze ich tyle, żebym mogła się nimi cieszyć o każdej porze roku. Produktem ubocznym sałatki jest przepyszny sok do barszczu. Traktuję go jak zakwas do barszczu, który jest bardzo dobrze doprawiony. Polecam każdemu.



Buraczki z czosnkiem na zimę i sok do barszczu

Składniki na Buraczki z czosnkiem na zimę i sok do barszczu:
  • 2 kg buraczków
  • 2 duże cebule
  • 2 duże ząbki czosnku

Zalewa:
  • 2 szklanki wody
  • 166 ml octu 10% ( ja daję troszkę mniej niż 3/4 szklanki)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 duża łyżka soli
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • 4 goździki
  • 4 liście laurowe


Przygotowanie Buraczków z czosnkiem na zimę i sok do barszczu.

Buraczki gotujemy do miękkości, odcedzamy, studzimy, obieramy (najlepiej jeszcze lekko ciepłe) i trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę. Buraczki mieszamy z cebulą i czosnkiem. Składniki zalewy wrzucamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem tak około 2 minuty, odcedzamy przyprawy i gorącą zalewą zalewamy buraczki. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 24 godziny. Nie trzeba ich chować do lodówki, nie zepsują się. Po tym czasie buraczki odcedzamy i wkładamy je do wyparzonych małych słoiczków. Zakręcamy i pasteryzujemy około 15 minut od zagotowania wody. Pozostały sok z odcedzania buraczków doprowadzamy do wrzenia i gorący przelewamy do wyparzonych słoiczków i również pasteryzujemy go 15 minut od zagotowania wody. Po ugotowaniu słoiki z buraczkami jak i sokiem odwracamy do góry dnem do wystygnięcia. Smacznego !!!














Komentarze