Zielony groszek z szynką





Świeży, zielony groszek duszony ze słona szynką, a na koniec skropiony sokiem z cytryny i obsypany natką pietruszki. Proste i szybkie, a jakie pyszne.



Zielony groszek z szynką

Składniki na zielony groszek z szynką:
  • 10 dag szynki konserwowej wieprzowej
  • 1/2 pęczka młodej cebulki
  • 1 kopiata łyżka masła
  • 1 szklanka świeżego zielonego groszku
  • 150 ml bulionu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz


Przygotowanie Zielonego groszku z szynką.

Szynkę kroimy w drobną kostkę. Cebulę szatkujemy razem z zielonym szczypiorem. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażmy na nim cebulkę przez około 1 minutkę. Do podsmażonej cebulki dodajemy szynkę, mieszamy i podsmażamy 2 minutki. Następnie dodajemy groszek i również podsmażamy go z resztą składników 2 minutki. Całą potrawę podlewamy bulionem i doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na średnim ogniu bez przykrycia około 10 minut lub do wyparowania bulionu. Kiedy groszek z szynką wchłoną już cały bulion, wówczas zdejmujemy go z ognia i dodajemy sok z cytryny i pietruszkę. Mieszamy i doprawiamy w razie potrzeby. Podajemy gorące z dodatkiem bagietki. Smacznego !!!












Komentarze