Świeży, zielony groszek duszony ze słona szynką, a na koniec skropiony sokiem z cytryny i obsypany natką pietruszki. Proste i szybkie, a jakie pyszne.
Zielony groszek z szynką
Składniki na zielony groszek z szynką:
- 10 dag szynki konserwowej wieprzowej
- 1/2 pęczka młodej cebulki
- 1 kopiata łyżka masła
- 1 szklanka świeżego zielonego groszku
- 150 ml bulionu
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
Przygotowanie Zielonego groszku z szynką.
Szynkę kroimy w drobną kostkę. Cebulę szatkujemy razem z zielonym szczypiorem. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażmy na nim cebulkę przez około 1 minutkę. Do podsmażonej cebulki dodajemy szynkę, mieszamy i podsmażamy 2 minutki. Następnie dodajemy groszek i również podsmażamy go z resztą składników 2 minutki. Całą potrawę podlewamy bulionem i doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na średnim ogniu bez przykrycia około 10 minut lub do wyparowania bulionu. Kiedy groszek z szynką wchłoną już cały bulion, wówczas zdejmujemy go z ognia i dodajemy sok z cytryny i pietruszkę. Mieszamy i doprawiamy w razie potrzeby. Podajemy gorące z dodatkiem bagietki. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz