Usmażone na złoty kolor plastry cukinii, a następnie zapiekane pod ziołowym sosem pomidorowym i serem. Potrawa idealna jako osobne danie lub dodatek do kotletów albo grilowanych kiełbasek.
Zapiekana cukinia pod pomidorami i serem
Składniki na zapiekaną cukinię pod pomidorami i serem:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- kilka gałązek świeżego tymianku
- kilka gałązek świeżego oregano
- 3 pomidory
- oliwa
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- sól i pieprz
- 1 średnia cukinia
- mąka do panierowania cukinii
- 10 dag sera gouda
Przygotowanie zapiekanej cukinii pod pomidorami i serem.
Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Obrane oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na 2-3 łyżkach oliwy podsmażamy pokrojoną cebulę, tak aby zmiękła. Do miękkiej cebuli dodajemy czosnek, mieszamy i podsmażamy chwilkę. Następnie dodajemy pomidory, poszatkowany tymianek i oregano oraz paprykę. Mieszamy, doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy na wolnym ogniu około 10 minut. W między czasie kroimy cukinię w plastry, obtaczamy każdy plasterek w mące wymieszanej z pieprzem i solą. Tak obtoczoną cukinię smażymy na rozgrzanej oliwie. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Usmażone plasterki układamy w małym żaroodpornym naczyniu tak aby każdy plasterek cukinii zachodził za siebie w równych rzędach. Na tak ułożoną cukinię nakładamy sos pomidorowy. Na sos trzemy na dużych oczkach ser. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200'C i zapiekamy około 10 minut. Podajemy na gorąco. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz