Ciasto idealnie wilgotne, puszyste, miękkie o lekkim cytrynowym smaku. Nie za słodkie z dodatkiem cukinii, która jest nie wyczuwalna w smaku, a powoduje że ciasto nie jest suche. Szybko się je robi i jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Polecam wszystkim łasuchom.
Wilgotne cytrynowe ciasto z cukinią
Składniki na wilgotne cytrynowe ciasto z cukinią:
- 3 jajka
- 3/4 kostki margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka maki krupczatki
- 1 szklanka maki pszennej
- 1 cukier waniliowy
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- skórka otarta z całej cytryny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 mała cukinia
Lukier:
- 1 łyżeczka śmietany 18%
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 3/4 szklanki cukru pudru
Przygotowanie wilgotnego cytrynowego ciasta z cukinią:
Margarynę roztapiamy. Cukinię trzemy na tarce o grubych oczkach, a następnie odciskamy z niej sok. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Do ubitych jajek dodajemy obydwie mąki i proszek do pieczenia. Miksujemy. Następnie dodajemy roztopioną, gorącą margarynę i dalej miksujemy. Na końcu dodajemy cukinię z sokiem cytrynowym i skórką cytrynową. Miksujemy. Ciasto wylewamy na podłużną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 12x30 cm. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około 45-50 minut. Ciasto po upieczeniu powinno mieć ładny złoto - brązowy kolor. Po upieczeniu studzimy na kratce. Robimy lukier: w miseczce mieszamy śmietanę z sokiem z cytryny i cukrem pudrem na jednolitą masę. Tak przygotowanym lukrem polewamy jeszcze ciepłe ciasto. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz