Sałatka z buraczków i papryki na zimę 2 w 1




Przepyszna sałatka z buraczków z dodatkiem papryki to jedna z moich ulubionych zimowych sałatek. Uwielbiam też tę sałatkę dlatego że podczas jej robienia powstaje pyszna bardzo dobrze doprawiona zalewa z sokiem z buraków, która w zimie służy u mnie jako zakwas z czerwonych buraków.  Dodaje  ją do czerwonego barszczu, aby podkreślić jego smak i kolor. Polecam każdemu.



Sałatka z buraczków i papryki na zimę 2w1

Składniki na sałatkę z buraczków i papryki na zimę 2w1:
  • 5 kg buraków
  • 1 kg cebuli
  • 1 kg papryki

Zalewa:
  • 1 l. wody
  • 1/2  l. octu 6%
  • 30 dag cukru
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka pieprzu mielonego
  • klika ziaren ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych



Przygotowanie sałatki z buraczków i papryki na zimę 2w1.

Buraki ugotować, odcedzić, ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w cienkie paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Składniki zalewy wrzucamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującej się zalewy dodajemy cebulę i paprykę. Mieszamy i gotujemy około 3-5 minut. Następnie dodajemy buraczki. Dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i odcedzamy z nadmiaru soku. Odcedzone buraczki przekładamy do wyparzonych małych słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy  przez 20 minut na małym ogniu od momentu zagotowania. Po ugotowaniu odwracamy do góry dnem do ostygnięcia. Pozostały po przecedzeniu sałatki sok doprowadzamy do wrzenia i przelewamy do wyparzonych małych słoiczków. Pasteryzujemy 5-8 minut i po ugotowaniu odwracamy do góry dnem do wystygnięcia. Smacznego !!!













Komentarze