Przepyszna sałatka z buraczków z dodatkiem papryki to jedna z moich ulubionych zimowych sałatek. Uwielbiam też tę sałatkę dlatego że podczas jej robienia powstaje pyszna bardzo dobrze doprawiona zalewa z sokiem z buraków, która w zimie służy u mnie jako zakwas z czerwonych buraków. Dodaje ją do czerwonego barszczu, aby podkreślić jego smak i kolor. Polecam każdemu.
Sałatka z buraczków i papryki na zimę 2w1
Składniki na sałatkę z buraczków i papryki na zimę 2w1:
- 5 kg buraków
- 1 kg cebuli
- 1 kg papryki
Zalewa:
- 1 l. wody
- 1/2 l. octu 6%
- 30 dag cukru
- 2 łyżki soli
- 1 łyżka pieprzu mielonego
- klika ziaren ziela angielskiego
- kilka liści laurowych
Przygotowanie sałatki z buraczków i papryki na zimę 2w1.
Buraki ugotować, odcedzić, ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w cienkie paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Składniki zalewy wrzucamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującej się zalewy dodajemy cebulę i paprykę. Mieszamy i gotujemy około 3-5 minut. Następnie dodajemy buraczki. Dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i odcedzamy z nadmiaru soku. Odcedzone buraczki przekładamy do wyparzonych małych słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy przez 20 minut na małym ogniu od momentu zagotowania. Po ugotowaniu odwracamy do góry dnem do ostygnięcia. Pozostały po przecedzeniu sałatki sok doprowadzamy do wrzenia i przelewamy do wyparzonych małych słoiczków. Pasteryzujemy 5-8 minut i po ugotowaniu odwracamy do góry dnem do wystygnięcia. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz