Przepyszne chrupiące warzywa połączone idealnym sosem jogurtowo czosnkowym, czy można chcieć czegoś więcej? Sałatka idealnie komponuje się z grillowanym jaki pieczonym mięsem. Przepis zaczerpnęłam od Nemezji.
Sałatka kalafiorowa z ogórkiem
Składniki na sałatkę kalafiorową z ogórkiem:
- 1/2 dużego kalafiora lub 1 mały
- 2 ogórki gruntowe
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego typu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oleju lub oliwy z oliwek
- pieprz i sól
- szczypta cukru
- 2 łyżki posiekanego koperku
Przygotowanie sałatki kalafiorowej z ogórkiem.
Kalafior dzielimy na różyczki. Gotujemy wodę z 1 płaską łyżeczką cukru i 1 płaską łyżeczką soli. Do gotującej się wody wrzucamy kalafiora i gotujemy tak około 5-8 minut. Odcedzamy, przelewamy zimna woda i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Czosnek przepuszczamy przez praskę i zalewamy olejem. Tak przygotowany czosnek dodajemy do jogurtu i dokładnie mieszamy doprawiając go solą, pieprzem oraz cukrem. Ostudzony kalafior dzielimy na mniejsze różyczki i dodajemy do niego pokrojonego w pół plasterki ogórka oraz poszatkowany koperek. Do warzyw dodajemy wcześniej przygotowany sos czosnkowy i wszystko ze sobą łączymy. Sałatkę podajemy zaraz po przygotowaniu. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz