Racuchy z cukinii na słodko - na śmietanie




Placki które robi się w mig, a są niewiarygodnie pyszne. Jak tylko je ujrzałam na stronie "Obrzarciucha" od razu musiałam je wypróbować. Są delikatne, puszyste, same rozpływają się w ustach. Choć są z cukinii, to jest ona niewyczuwalna. Ja robiłam je na śmietanie, ale można też na jogurcie naturalnym.


Racuchy z cukinii na słodko - na śmietanie

Składniki na racuchy z cukinii na słodko - na śmietanie:
  • 1 nieduża cukinia
  • 400 ml śmietany 18%
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jaka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki oleju


Przygotowanie racuchów z cukinii na słodko - na śmietanie.

Cukinię obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach. Wrzucamy ją do miski i dodajemy do niej jajka, śmietanę i olej. Miksujemy i dodajemy mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dokładnie miksujemy. Placuszki pieczemy na rozgrzanej patelni, na niezbyt dużym ogniu, bez tłuszczu. Pieczemy z obydwu stron na złotobrązowy kolor. Po upieczeniu podajemy na gorąco z ulubionymi dodatkami.  Smacznego !!!












Komentarze