Pieczone gołąbki z pieczarkowym farszem w liściu buraka




Burak liściasty to cudowne warzywo odkryte u mnie tego roku. Liście są bardzo duże i idealnie nadają się aby zawinąć w nie swój ulubiony farsz. Wystarczy je tylko podgotować przez 15-20 sekund we wrzącej wodzie, aby z chrupiących i twardych stały się miękkie i elastyczne. Robienie z nich gołąbków to bajka. Ja swoje liście nadziałam farszem ryżowo - grzybowym. Gołąbki wyszły przepyszne, grzybowe z lekko buraczanym posmakiem. Do tych gołąbków idealnie pasuje sos koperkowy, ale możecie zrobi jaki tylko chcecie.


Pieczone gołąbki  z pieczarkowym farszem w liściu buraka

Składniki na Pieczone gołąbki  z pieczarkowym farszem w liściu buraka:
  • około 20 liści buraka liściastego
  • 2 szklanki ryżu
  • pęczek zielonej cebulki
  • 500 g pieczarek
  • 1/2 kostki masła
  • sól i pieprz


Przygotowanie pieczonych gołąbków z pieczarkowym farszem w liściu buraka.

Do szerokiego garnka wlewamy wodę do połowy jego objętości (u mnie 5 l garnek), lekko solimy i doprowadzamy do wrzenia. Do tak gotującej się wody wkładamy osobno każdy liść buraka i gotujemy go około 15-20 sekund. Sparzony wykładamy na ściereczkę i osuszamy z góry ręcznikiem kuchennym. Osuszony odkładamy na talerz. Tak robimy z każdym liściem. W między czasie gotujemy ryż na sypko w lekko osolonej wodzie. Pieczarki szatkujemy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i smażymy na nim pieczarki doprawiając solą i pieprzem. Smażymy do momentu odparowania wody. Cebulkę szatkujemy łącznie z zielonym szczypiorem i podsmażamy na łyżce masła.  Do ugotowanego i odcedzonego ryżu dodajemy podsmażone pieczarki i cebulkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz nakładamy na liście buraka i zawijamy jak gołąbki. Duże naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy w nim gołąbki. Na każdy gołąbek nakładamy mały plasterek masła, u mnie wyszły dwie warstwy gołąbków. Gołąbki przykrywamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około 45-55 minut. Po upieczeniu powinny mieć piękną brązową skórkę. Podajemy na gorąco, polane ulubionym sosem (u mnie koperkowym). Smacznego !!!




















Komentarze