Kalafior w najlepszym dla mnie wydaniu, przypomina mi smaki z dzieciństwa. O chrupiącej skórce i delikatnym miękkim, ale chrupki miąższu w środku. Nie ma dla mnie nic prostszego i lepszego na szybki letni obiad, a do tego młode ziemniaczki z koperkiem.
Panierowany kalafior
Składniki na panierowany kalafior:
- 1 kalafior
- 3 jajka
- bułka tarta
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- cukier
Przygotowanie panierowanego kalafiora.
Kalafior dzielimy na różyczki i wrzucamy na wrzącą wodę, do której dodajemy po płaskiej łyżeczce soli i cukru. Kalafior gotujemy tak około 5-8 minut. Odcedzamy i przelewamy go zimną wodą. Jajka roztrzepujemy widelcem doprawiając je sola i pieprzem.. Ostudzone różyczki kalafiora maczamy w jajku (jeśli różyczki są duże dzielimy je na pół lub na ćwiartki). Następnie obtaczamy kalafiora w bułce tartej. Smażymy go na rozgrzanym oleju jak kotlety. Kalafior przewracamy podczas smażenia, tak aby z każdej strony był usmażony na złoto - brązowy kolor. Usmażonego kalafiora podajemy gorącego z młodymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem i surówką. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz