U mnie ogóreczki już obrodziły dlatego dziś proponuję wam przepis na pyszne ogórki w musztardzie. Ogórki te to hit poprzedniego sezonu w naszej rodzinie. Gorąco polecam wypróbować ten przepis.
Ogórki w musztardzie na zimę
Składniki na ogórki w musztardzie na zimę na 7-8 litrowych słoików:
- 4 kg ogórków gruntowych (wybieramy najmniejsze)
- 2 cebule
- wiązka kopru
- sól ( płaska łyżeczka do każdego litrowego słoika)
Zalewa:
- 50 dag cukru
- 2,5 litra wody
- słoiczek musztardy chrzanowej
- 500 ml octu
Przygotowanie ogórków w musztardzie na zimę.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Do każdego słoika dodajemy kilka piórek cebuli, baldach kopru i płaską łyżeczkę soli. Ogórki myjemy i wkładamy do słoików. Zalewa: Mieszamy wodę z octem, musztardą i cukrem. Zagotowujemy. Ogórki zalewamy gorącą zalewą. Słoiki zakręcamy. Pasteryzujemy 5 minut na małym ogniu od momentu zgotowania. Po ugotowaniu słoiki z ogórkami odwracamy do góry dnem do ostygnięcia. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz