Hitem w śród ogórków małosolnych są ostatnio u nas ogórki małosolne po rosyjsku czyli na sucho. Ogórki te zamyka się szczelnie z przyprawami bez grama wody w grubym foliowym worku i zostawia się je na 24 godzin. Po tym czasie możemy się delektować pysznymi chrupiącymi ogóreczkami małosolnymi, a najfajniejsze w nich jest to, że zachowują swój zielony kolor.
Ogórki małosolne po rosyjsku czyli na sucho
Składniki na ogórki małosolne po rosyjsku czyli na sucho:
- około 1 kg ogórków gruntowych
- kawałek chrzanu
- 3 ząbki czosnku
- kilka gałązek kopru włoskiego
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1 łyżeczka gorczycy
- worek foliowy na mrożonki o pojemności 3 l z klipsami
Przygotowanie ogórków małosolnych po rosyjsku czyli na sucho.
Ogórki płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i odcinamy końce z dwóch stron. Chrzan obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy i kroimy w plastry. Koper siekamy na mniejsze kawałki. Ogórki wkładamy do worka, dodajemy do nich koper, chrzan, czosnek, gorczycę oraz sól. Delikatnie potrząsamy workiem, tak aby przyprawy i sól dotarły do wszystkich ogórków z każdej strony. Tak przygotowane ogórki szczelnie zamykamy (ja zakręciłam worek i spięłam go klipsami) i wkładamy na 4 godziny do lodówki. Po 4 godzinach wyjmujemy ogórki z lodówki i trzymamy je w dalszym ciągu szczelnie zamknięte jeszcze około 20 godzin. Po tym czasie ogórki są gotowe do spożycia, wystarczy jedynie je przepłukać pod wodą i już się nimi możemy zajadać. Smacznego !!!
Bardzo mi smakują ogórki małosolne przygotowane tradycyjnie, ale w bieżącym sezonie spróbuję też w/g w/w sposobu. Dzięki.
OdpowiedzUsuńJuż mam pomysł do kanapek i na szybko 👌
OdpowiedzUsuń