Ogórki małosolne po rosyjsku czyli na sucho




Hitem w śród ogórków małosolnych są ostatnio u nas ogórki małosolne po rosyjsku czyli na sucho. Ogórki te zamyka się szczelnie z przyprawami bez grama wody w grubym foliowym worku i zostawia się je na 24 godzin. Po tym czasie możemy się delektować pysznymi chrupiącymi ogóreczkami małosolnymi, a najfajniejsze w nich jest to, że zachowują swój zielony kolor.



Ogórki małosolne po rosyjsku czyli na sucho

Składniki na ogórki małosolne po rosyjsku czyli na sucho:
  • około 1 kg ogórków gruntowych
  • kawałek chrzanu
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka gałązek kopru włoskiego
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • worek foliowy na mrożonki o pojemności 3 l z klipsami


Przygotowanie ogórków małosolnych po rosyjsku czyli na sucho.

Ogórki płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i odcinamy końce z dwóch stron. Chrzan obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy i kroimy w plastry. Koper siekamy na mniejsze kawałki. Ogórki wkładamy do worka, dodajemy do nich koper, chrzan, czosnek, gorczycę oraz sól.  Delikatnie potrząsamy workiem,  tak aby przyprawy i sól dotarły do wszystkich ogórków z każdej strony. Tak przygotowane ogórki szczelnie zamykamy (ja zakręciłam worek i spięłam go klipsami) i wkładamy na 4 godziny do lodówki. Po 4 godzinach wyjmujemy ogórki z lodówki i trzymamy je w dalszym ciągu szczelnie zamknięte jeszcze około 20 godzin. Po tym czasie ogórki są gotowe do spożycia, wystarczy jedynie je przepłukać pod wodą i już się nimi możemy zajadać. Smacznego !!!











Komentarze

  1. Bardzo mi smakują ogórki małosolne przygotowane tradycyjnie, ale w bieżącym sezonie spróbuję też w/g w/w sposobu. Dzięki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Już mam pomysł do kanapek i na szybko 👌

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz