Kalarepa po szwajcarsku



Kalarepa jest warzywem które coraz częściej zaczyna gościć w moim menu.  W tym przepisie podsmażana jest na maśle, a potem duszona w bulionie. Dzięki temu powstaje nam lekki warzywny dodatek, który jest idealny do wielu mięsnych i rybnych potraw.



Kalarepa po szwajcarsku

Składniki na kalarepę po szwajcarsku:
  • 1 duża kalarepa lub dwie małe
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 cebule szalotki
  • 30 g masła
  • 200 ml bulionu
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki



Przygotowanie kalarepy po szwajcarsku.

Kalarepę obieramy, kroimy w plastry, a każdy plaster kroimy w paseczki, jak na cienkie frytki. Pokrojoną kalarepę obsypujemy solą i pieprzem oraz polewamy sokiem z cytryny. Na patelni podgrzewamy masło i dodajemy do niego obrane i pokrojone w drobną kostkę szalotki, smażymy przez 2 minutki. Do cebulki dodajemy kalarepkę i podsmażamy ją jakieś dwie minuty cały czas mieszając. Podsmażoną kalarepę podlewamy bulionem. Dusimy bez pokrywki przez jakieś 10 minut, tak aby kalarepka zmiękła, a bulion wyparował.  Uduszoną kalarepę przekładamy na talerz. Obsypujemy ją natką pietruszki. Podajemy na gorąco. Smacznego !!!














Komentarze