Kalarepa jest warzywem które coraz częściej zaczyna gościć w moim menu. W tym przepisie podsmażana jest na maśle, a potem duszona w bulionie. Dzięki temu powstaje nam lekki warzywny dodatek, który jest idealny do wielu mięsnych i rybnych potraw.
Kalarepa po szwajcarsku
Składniki na kalarepę po szwajcarsku:
- 1 duża kalarepa lub dwie małe
- sok z 1/2 cytryny
- 2 cebule szalotki
- 30 g masła
- 200 ml bulionu
- sól i pieprz
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie kalarepy po szwajcarsku.
Kalarepę obieramy, kroimy w plastry, a każdy plaster kroimy w paseczki, jak na cienkie frytki. Pokrojoną kalarepę obsypujemy solą i pieprzem oraz polewamy sokiem z cytryny. Na patelni podgrzewamy masło i dodajemy do niego obrane i pokrojone w drobną kostkę szalotki, smażymy przez 2 minutki. Do cebulki dodajemy kalarepkę i podsmażamy ją jakieś dwie minuty cały czas mieszając. Podsmażoną kalarepę podlewamy bulionem. Dusimy bez pokrywki przez jakieś 10 minut, tak aby kalarepka zmiękła, a bulion wyparował. Uduszoną kalarepę przekładamy na talerz. Obsypujemy ją natką pietruszki. Podajemy na gorąco. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz