Mięciutka cukinia nadziewana soczystym mięsem z kurczaka w kremowym, lekko pikantnym sosie. Danie łatwe i szybkie w przygotowaniu, a swym wyglądem i smakiem zachwyci każdego.
Cukinia nadziewana kurczakiem w kremowym sosie
Składniki na cukinię nadziewana kurczakiem w kremowym sosie:
- 2 średnie cukinie lub 3 małe
- 2 ugotowane w bulionie piersi z kurczaka
- 1 opakowanie serka śmietankowego o smaku czosnkowym
- 3 łyżki majonezu
- 5 łyżek pikantnego ketchupu
- 15 dag sera żółtego gouda
- sól
Przygotowanie cukinii nadziewanej kurczakiem w kremowym sosie.
Cukinie kroimy wzdłuż na pół i łyżka usuwamy ze środka miąższ z pestkami. Wydrążone dołki z cukinii delikatnie solimy. Serek, majonez i ketchup wkładamy do miski. Przy użyciu miksera łączymy ze sobą wszystkie składniki sosu. Mięso rozdrabniamy za pomocą widelca. Ser trzemy na tarce o grubych oczkach, odkładamy 1/4 tartego sera na posypkę, a resztę dodajemy do rozdrobnionego kurczaka, razem z przygotowanym wcześniej sosem. Składniki łączymy ze sobą. Tak przygotowanym farszem wypełniamy cukinię. Nafaszerowaną cukinię obsypujemy tartym serem. Cukinię pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około30 - 40 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości cukinii. Po upieczeniu powinna być miękka. Podajemy na gorąco polaną ulubionym sosem. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz