Pyszne, chrupiące i delikatne placki tarte z cukinii coś a'la placki ziemniaczane, ale robi je się o wiele szybciej. Wystarczy chwilka i już się nimi delektujemy. Idealne na te letnie dni.
Tarte placki z cukinii
Składniki na tarte placki z cukinii:
- 1 mała cukinia
- 2 małe cebule
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- pieprz (u mnie 1/2 łyżeczki)
- sól (u mnie 1/2 łyżeczki)
- olej kokosowy do smażenia
Cukinię płuczemy, osuszamy, odcinamy końce i trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy do cukinii razem z mąką, jajkiem solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy małe cienkie placuszki, jak ziemniaczane. Smażymy z obu stron na złoto - brązowy kolor. Placki po upieczeni podajemy na gorąco z ulubionym sosem, u mnie czosnkowy. Pysznie smakują też na zimno. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz