Od dziś mogę delektować się przepysznym kompotem z połączenia moich papierówek z czerwonymi porzeczkami. Porzeczki pięknie się czerwienią na krzaku, a papierówki same spadają z drzewa. Połączenie tych owoców daje nam kompot, który jest bardzo orzeźwiający, lekko kwaskowaty, ale z wyczuwalną nuta słodyczy.
Letni kompot z papierówek i czerwonych porzeczek
Składniki na letni kompot z papierówek i czerwonych porzeczek:
- miska czerwonych porzeczek
- kilkanaście papierówek (u mnie te które spadły z drzewa)
- cukier
- woda
Przygotowanie letniego kompotu z papierówek i czerwonych porzeczek.
Porzeczki płuczemy pod bieżącą wodą razem z papierówkami. Papierówki kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Porzeczki i oczyszczone papierówki wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą prawie do pełna. Doprowadzamy do wrzenia i od tego momentu gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy pod przykryciem na około 30 minut (można pominąć). Kompot odcedzamy z owoców. Do odcedzonego kompotu dodajemy cukier do smaku. Schładzamy. Ja uwielbiam kiedy jest jeszcze ciepły. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz