Kruche z agrestem



Moje kolejne ciasto z wykorzystaniem letnich owoców. Tym razem padło na agrest. Ciasto wyszło przepyszne, połączenie słodkiego kruchego ciasta z lekko kwaskowatym agrestem wyszło w punkt. Polecam wszystkim, bo ciasto bardzo proste i szybko się robi, a smakuje wybornie, w sam raz do porannej czy popołudniowej kawki.


Kruche z agrestem

Składniki na ciasto kruche z agrestem:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • mała miseczka agrestu
  • cukier puder na wierzch (niekoniecznie)


Przygotowanie kruchego z agrestem.

Do miski wrzucamy mąkę, cukier, margarynę, jajko, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wyrabiamy ciasto. Kiedy jest gotowe odcinamy od niego 1/3 cista a resztę wałkujemy na wielkość blaszki (u mnie blaszka o wymiarach 20x25). Rozwałkowanym ciastem wykładamy dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście układamy oczyszczony agrest. Na agrest trzemy na tarce o grubych oczkach resztę ciasta. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180'C i pieczemy przez około 45 minut. Po upieczeniu ciasto studzimy na kratce. Ciasto jeszcze ciepłe obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!!
















Komentarze