Dziś zapraszam was na lekkie i przepyszne ciasto kruche z czarnymi porzeczkami i budyniem. Ciasto w smaku rewelacyjne, słodka masa budyniowa idealnie uzupełnia się z kwaskowatymi porzeczkami i kruchym ciastem. Polecam gorąco na ten nadchodzący weekend.
Kruche ciasto z czarnymi porzeczkami i budyniem
Składniki na kruche ciasto z czarnymi porzeczkami i budyniem:
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 200 g masła lub margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Warstwa porzeczkowa
- 50 dag porzeczek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Warstwa budyniowa:
- 2 budynie waniliowe
- 3 szklanki mleka
- 6 łyżek cukru
Przygotowanie kruchego ciasta z czarnymi porzeczkami i budyniem.
Do miski wrzucamy mąkę, masło, jajko, żółtka, cukier, proszek do pieczenia i sól. Wyrabiamy ciasto. Ciasto po wyrobieniu formujemy w kulkę, owijamy folia i schładzamy w lodówce około 30 minut. W między czasie oczyszczamy porzeczki z szypułek. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Jeną część wałkujemy na wielkość blaszki (u mnie 25x28cm), a drugą dalej schładzamy. Ciastem wykładamy dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Do oczyszczonych porzeczek dodajemy mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy i wysypujemy na ciasto. Gotujemy budyń czyli 2 szklanki mleka gotujemy z cukrem, w trzeciej rozpuszczamy budynie i dolewamy do gotującego się mleka cały czas mieszając, aby budyń się nie przypalił. Gorącym budyniem zalewamy owoce. Wyrównujemy. Na budyń trzemy na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 45-50 minut. Ciasto po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Przed podaniem ciasto można obsypać cukrem pudrem. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz