Kruche ciasto z czarnymi porzeczkami i budyniem




Dziś zapraszam was na lekkie i przepyszne ciasto kruche z czarnymi porzeczkami i budyniem. Ciasto w smaku rewelacyjne, słodka masa budyniowa idealnie uzupełnia się z kwaskowatymi porzeczkami i kruchym ciastem. Polecam gorąco na ten nadchodzący weekend.



Kruche ciasto z czarnymi porzeczkami i budyniem

Składniki na kruche ciasto z czarnymi porzeczkami i budyniem:
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 200 g masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli


Warstwa porzeczkowa
  • 50 dag porzeczek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej


Warstwa budyniowa:
  • 2 budynie waniliowe
  • 3 szklanki mleka
  • 6 łyżek cukru




Przygotowanie kruchego ciasta z czarnymi porzeczkami i budyniem.

Do miski wrzucamy mąkę, masło, jajko, żółtka, cukier, proszek do pieczenia i sól. Wyrabiamy ciasto. Ciasto po wyrobieniu formujemy w kulkę, owijamy folia i schładzamy w lodówce około 30 minut. W między czasie oczyszczamy porzeczki z szypułek. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Jeną część wałkujemy na wielkość blaszki (u mnie 25x28cm), a drugą dalej schładzamy. Ciastem wykładamy dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Do oczyszczonych porzeczek dodajemy mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy i wysypujemy na ciasto. Gotujemy budyń czyli 2 szklanki mleka gotujemy z cukrem, w trzeciej rozpuszczamy budynie i dolewamy do gotującego się mleka cały czas mieszając, aby budyń się nie przypalił. Gorącym budyniem zalewamy owoce. Wyrównujemy. Na budyń trzemy na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 45-50 minut. Ciasto po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Przed podaniem ciasto można obsypać cukrem pudrem. Smacznego !!!


















Komentarze