Pyszne, słodki i jędrne czereśnie zamknięte w słoiku, żebyśmy mogli się nimi delektować również kiedy za oknami plucha. Dla mnie czereśnie są wciągające jak paluszki, ręka sama po nie sięga i gwarantuje wam, że te ze słoika są równie pyszne.
Kompot z czereśni na zimę
Składniki na kompot z czereśni na zimę:
- czereśnie
- cukier (po 4 łyżki na każdy litrowy słoik)
- woda
- wyparzone słoiki
Przygotowanie kompotu z czereśni na zimę.
Czereśnie dokładnie płuczemy, osuszamy i pozbawiam szypułek. Do wyparzonych litrowych słoików wrzucamy czereśnie. Do każdego słoika z czereśniami wsypujemy 4 łyżki cukru. Czereśnie zasypane cukrem zalewamy ciepłą, przefiltrowaną wodą tak żeby je przykryć i zakręcamy słoik wyparzonymi, osuszonymi zakrętkami. Słoki z czereśniami pasteryzujemy: ja wkładałam je do garnka wyłożonego ściereczką, zalewam ciepłą wodą powyżej 3/4 wysokości słoików, doprowadzam do wrzenia i od tego momentu pasteryzuję 20-25 minut, na wolnym ogniu. Po tym czasie słoiki z czereśniami wyjmuję z garnka, dokręcam nakrętkę i odstawiam do wystygnięcia obrócone do góry dnem. Kiedy ostygną wynoszę do spiżarki. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz