Bób w śmietanie - najprostszy



Sezon na bób w trakcie, więc dziś polecam wam przepis z mego dzieciństwa na bób zasmażany w śmietanie. Dla mnie najlepszy i najprostszy. Uwielbiany przez nas zielony i mięciutki oblany pyszną śmietaną.


Bób w śmietanie - najprostszy

Składniki na Bób w śmietanie - najprostszy:
  • 40-50 dag świeżego bobu
  • 1 mały kubeczek śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
  • pęczek szczypiorku


Przygotowanie bobu w śmietanie - najprostszego.

Bób płuczemy pod bieżącą woda. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu bób odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Lekko przestudzony bób obieramy ze skórki. Śmietanę podgrzewamy na patelni od razu doprawiając pieprzem i solą. Do smażącej się śmietany dodajemy obrany bób. Lekko mieszamy i zasmażamy razem ze śmietaną około 2 minuty. Gorący bób przekładamy na talerz i obsypujemy poszatkowanym szczypiorkiem. Smacznego !!!










Komentarze