Sezon na bób w trakcie, więc dziś polecam wam przepis z mego dzieciństwa na bób zasmażany w śmietanie. Dla mnie najlepszy i najprostszy. Uwielbiany przez nas zielony i mięciutki oblany pyszną śmietaną.
Bób w śmietanie - najprostszy
Składniki na Bób w śmietanie - najprostszy:
- 40-50 dag świeżego bobu
- 1 mały kubeczek śmietany 18%
- sól
- pieprz
- pęczek szczypiorku
Przygotowanie bobu w śmietanie - najprostszego.
Bób płuczemy pod bieżącą woda. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu bób odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Lekko przestudzony bób obieramy ze skórki. Śmietanę podgrzewamy na patelni od razu doprawiając pieprzem i solą. Do smażącej się śmietany dodajemy obrany bób. Lekko mieszamy i zasmażamy razem ze śmietaną około 2 minuty. Gorący bób przekładamy na talerz i obsypujemy poszatkowanym szczypiorkiem. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz