Pyszne ciasteczka o wyjątkowym kształcie róży, zachwycą wszystkich. Wyglądają bardzo efektywnie i smakują wyśmienicie. Bardzo proste w wykonaniu i bardzo szybko się je robi, a z talerza znikają jeszcze szybciej.
Różyczki jabłkowe w cieście francuskim
Składniki na różyczki jabłkowe w cieście francuskim:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 jabłka
- sok z 1 cytryny
- cukier
- cynamon
- jajko
- cukier puder
Przygotowanie różyczek jabłkowych w cieście francuskim.
Jabłka kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie półplasterki. Do 1/2 litra wrzątku dolewamy sok z cytryny. Mieszamy i wkładamy do niego jabłka, aby troszkę zmiękły. Kiedy jabłka zmiękną odcedzamy je i studzimy. Ciasto kroimy w 1,5 cm plastry. Paski ciasta obsypujemy cukrem i cynamonem. Plasterki jabłek układamy na cieście tak aby lekko na siebie zachodziły, a część ze skórką wystawała około 1.5 cm nad warstwą ciasta. Plastry ciasta z jabłkiem zwijamy dość luźno. Powstałe róże smarujemy roztrzepanym jajkiem. Ciastka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w niewielkich odległościach. Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 15 minut. Ciastka po upieczeniu powinny mieć złoto - brązowy kolor. Po upieczeniu studzimy na kratce i posypujemy cukrem pudem. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz