Aromatyczna i soczysta pieczona pierś z kurczaka pod pierzynką z tartej marchwi wymieszanej z jabłkiem. Piersi w smaku delikatne, rozpływają się w ustach, bardzo soczysta i świetnie uzupełnia się z pieczonym jabłkiem z marchewką. Banalnie prosta w przygotowaniu, a zachwyci nie tylko domowników, ale również znajomych.
Pieczone piersi z kurczaka pod pierzynką marchewkowo - jabłkową
Składniki na pieczoną pierś z kurczaka pod pierzynką marchewkowo - jabłkową:
- 3 piersi z kurczaka
- 2 marchewki
- 2 jabłka
- majonez
- pieprz i sól
- oliwa
Przygotowanie pieczonej piersi pod pierzynką marchewkowo - jabłkową.
Piersi z kurczaka kroimy w plastry. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania i gustu. Przyprawione piersi z kurczaka rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej oliwą. Plastry mięsa z wierzchu smarujemy grubo majonezem. Marchewkę z jabłko obieramy, a następnie trzemy na tarce o grubych oczkach. Starte mieszamy z 2-3 łyżkami oliwy. Tak przygotowaną marchew z jabłkiem nakładamy kupkami na piersi posmarowane majonezem. Mięso pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 30-40 minut. Czas pieczenia zależy od grubości plastrów mięsa. Mięso podajemy zaraz po upieczeniu z ulubionymi dodatkami, choć na zimno smakuje również wyśmienicie. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz