Pieczone piersi z kurczaka pod pierzynką marchewkowo - jabłkową




Aromatyczna i soczysta pieczona pierś z kurczaka pod pierzynką z tartej marchwi wymieszanej z jabłkiem. Piersi w smaku delikatne, rozpływają się w ustach, bardzo soczysta i świetnie uzupełnia się z pieczonym jabłkiem z marchewką. Banalnie prosta w przygotowaniu, a zachwyci nie tylko domowników, ale również znajomych.


Pieczone piersi z kurczaka pod pierzynką marchewkowo - jabłkową

Składniki na pieczoną pierś z kurczaka pod pierzynką marchewkowo - jabłkową:
  • 3 piersi z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 2 jabłka
  • majonez
  • pieprz i sól
  • oliwa


Przygotowanie pieczonej piersi pod pierzynką marchewkowo - jabłkową.

Piersi z kurczaka kroimy w plastry. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania i gustu. Przyprawione piersi z kurczaka rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej oliwą. Plastry mięsa z wierzchu smarujemy grubo majonezem. Marchewkę z jabłko obieramy, a następnie trzemy na tarce o grubych oczkach. Starte mieszamy z 2-3 łyżkami oliwy. Tak przygotowaną marchew z jabłkiem nakładamy kupkami na piersi posmarowane majonezem. Mięso pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 30-40 minut. Czas pieczenia zależy od grubości plastrów mięsa. Mięso podajemy zaraz po upieczeniu z ulubionymi dodatkami, choć na zimno smakuje również wyśmienicie. Smacznego !!!










Komentarze