Mód z mai czyli płynne złoto zwany też miodem z mniszka lekarskiego, czy syropem z mleczy to doskonały domowy sposób na przeziębienia i bóle gardła. Niezastąpiony w okresie zimowym, można go jeść samego lub dodawać do herbaty, a nawet smarować chleb. U mnie wygląda jak gesty mód spadziowy, a w smaku można wyczuć nutę karmelu połączoną z cytryną i pysznym aromatem z kwiatów mai. Teraz jest idealny czas na wypróbowanie przepisu, kiedy kwiaty mleczów są w pełnym rozkwicie.
Miód z mai - mód z mniszka lekarskiego
Składniki na mód z mai - miód z mniszka lekarskiego:
- 1000 główek kwiatków mlecza w pełnym rozkwicie
- 5 dużych cytryn
- 2 kg cukru
- 2 litry wody
Przygotowanie miodu z mai - miodu z mniszka lekarskiego.
Na łące, najlepiej takiej z dala od drogi, zbieramy same główki mniszka lekarskiego w pełnym rozkwicie. Zebrane główki wysypujemy na białe płótno (u mnie stary biały obrus, mlecze zostawiają plamy które niczym nie wybawicie), zostawiamy na około 1 godzinę, żeby małe owady powychodziły z kwiatków. Oczyszczone kwiaty przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez około 1 godzinę od momentu zagotowania. Po godzinie gotowania kwiaty odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny. Następnie za pomocą gazy lub ściereczki przecedzamy wywar z kwiatów. Do odcedzonego wywaru dodajemy cukier i sok wyciśnięty z cytryn. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu gotujemy około 3-4 godzin bez przykrycia, co jakiś czas mieszając, aż uzyskamy pożądana płynną, gęstą konsystencję. Gotowy miód przelewamy do wyparzonych małych słoiczków. U mnie z takiej porcji wyszły 4 słoiczki po dżemie i 4 słoiczki po przecierze gęstego, płynnego miodu. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz