Miód z mai - miód z mniszka lekarskiego




Mód z mai czyli płynne złoto zwany też miodem z mniszka lekarskiego, czy syropem z mleczy to doskonały domowy sposób na przeziębienia i bóle gardła. Niezastąpiony w okresie zimowym, można go jeść samego lub dodawać do herbaty, a nawet smarować chleb. U mnie wygląda jak gesty mód spadziowy, a w smaku można wyczuć nutę karmelu połączoną z cytryną i pysznym aromatem z kwiatów mai. Teraz jest idealny czas na wypróbowanie przepisu, kiedy kwiaty mleczów są w pełnym rozkwicie.


Miód z mai - mód z mniszka lekarskiego

Składniki na mód z mai - miód z mniszka lekarskiego:
  • 1000 główek kwiatków mlecza w pełnym rozkwicie
  • 5 dużych cytryn
  • 2 kg cukru
  • 2 litry wody


Przygotowanie miodu z mai - miodu z mniszka lekarskiego.

Na łące, najlepiej takiej z dala od drogi, zbieramy same główki mniszka lekarskiego w pełnym rozkwicie. Zebrane główki wysypujemy na białe płótno (u mnie stary biały obrus, mlecze zostawiają plamy które niczym nie wybawicie), zostawiamy na około 1 godzinę, żeby małe owady powychodziły z kwiatków. Oczyszczone kwiaty przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez około 1 godzinę od momentu zagotowania. Po godzinie gotowania kwiaty odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny. Następnie za pomocą gazy lub ściereczki przecedzamy wywar z kwiatów. Do odcedzonego wywaru dodajemy cukier i sok wyciśnięty z cytryn. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu gotujemy około 3-4 godzin bez przykrycia, co jakiś czas mieszając, aż uzyskamy pożądana płynną, gęstą konsystencję.  Gotowy miód przelewamy do wyparzonych małych słoiczków.  U mnie z takiej porcji wyszły 4 słoiczki po dżemie i 4 słoiczki po przecierze gęstego, płynnego miodu. Smacznego !!!












Komentarze