Pyszny i orzeźwiający biszkopt z delikatnym musem truskawkowym i cytrynową galaretką. Ciasto nie za słodkie, lekko kwaskowate, idealne na lato.
Biszkopt z musem truskawkowym i galaretką
Składniki na biszkopt z musem truskawkowym i galaretką:
- 5 jajek
- 10 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Mus truskawkowy:
- 2 woreczki mrożonych truskawek około 1 kg
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 galaretki truskawkowe
Ponadto:
- 3 galaretki cytrynowe
Przygotowanie biszkoptu z musem truskawkowym i galaretką.
Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku i po trochę cukier, cały czas ubijamy aż do wyczerpania składników. Na końcu dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 25-30 minut. Biszkopt po upieczeniu studzimy na kratce. Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 2 szklankach wrzącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Truskawki za pomocą blendera miksujemy na mus. Do truskawkowego musu dodajemy tężejącą galaretkę i cukier puder. Wszystko miksujemy około 2-3 minut. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy w niej biszkopt, na który wylewamy tężejący mus truskawkowy. Wyrównujemy i wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 1,2 litra wrzącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Tężejącą cytrynową galaretkę wylewamy na mus truskawkowy. Ciasto schładzamy w lodówce najlepiej całą noc. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz