Wielkanocny barszcz biały z chrzanem - święconka

wielkanocnybarszczbiaywiconka0

Taki barszcz robię zawsze w niedziele wielkanocną na obiad. Zupa ta u nas nazywana jest święconką, dlatego że wrzuca się do nie wędliny, chrzan i jajka z koszyczka wielkanocnego. Ja polecam zrobić ją nie tylko w święta, ale również na obiad w zwykły dzień. Barszcz jest wyborny, lekko chrzanowy, pyszny.



Wielkanocny barszcz biały - święconka

Składniki na wielkanocny barszcz biały - święconkę:


  • 4 litry wody

  • 1 litr maślanki

  • 3 opakowania barszczu białego w torebce

  • kilka liści laurowych

  • kilka ziaren ziela angielskich

  • 2 łyżki tartych warzyw do zup (marchew, pietruszka, seler, por i sól)

  • 1 cebula

  • 5 kiełbasek śląskich

  • wędliny z koszyczka (boczek, szynka, kiełbasa wiejska)

  • tarty chrzan dodawać po trochę i próbować smak (u mnie kilka łyżek)

  • 10 jajek ugotowanych na twardo

  • 2 łyżki majeranku

  • sól i pieprz do smaku



Przygotowanie wielkanocnego barszczu - święconki.

Wodę wlewamy go garnka, dodajemy maślankę, barszcz biały z torebek, majeranek, liście laurowe i ziele angielskie. Mieszamy, dodajemy pokrojone wędliny z koszyczka i doprowadzamy do wrzenia. Do barszczu dodajemy również tarte warzywa, chrzan  oraz pokrojoną w piórka cebulę. Kiełbasę śląską kroimy w pół plastry i podsmażamy na oleju. Podsmażoną kiełbasę dodajemy do barszczu. Wszystko gotujemy około 5 minut i doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy pokrojone w ćwiartki jajka. Podajemy na gorąco z chlebem. Smacznego !!!










wielkanocnybarszczbiaywiconka11

Komentarze