Taki barszcz robię zawsze w niedziele wielkanocną na obiad. Zupa ta u nas nazywana jest święconką, dlatego że wrzuca się do nie wędliny, chrzan i jajka z koszyczka wielkanocnego. Ja polecam zrobić ją nie tylko w święta, ale również na obiad w zwykły dzień. Barszcz jest wyborny, lekko chrzanowy, pyszny.
Wielkanocny barszcz biały - święconka
Składniki na wielkanocny barszcz biały - święconkę:
- 4 litry wody
- 1 litr maślanki
- 3 opakowania barszczu białego w torebce
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren ziela angielskich
- 2 łyżki tartych warzyw do zup (marchew, pietruszka, seler, por i sól)
- 1 cebula
- 5 kiełbasek śląskich
- wędliny z koszyczka (boczek, szynka, kiełbasa wiejska)
- tarty chrzan dodawać po trochę i próbować smak (u mnie kilka łyżek)
- 10 jajek ugotowanych na twardo
- 2 łyżki majeranku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie wielkanocnego barszczu - święconki.
Wodę wlewamy go garnka, dodajemy maślankę, barszcz biały z torebek, majeranek, liście laurowe i ziele angielskie. Mieszamy, dodajemy pokrojone wędliny z koszyczka i doprowadzamy do wrzenia. Do barszczu dodajemy również tarte warzywa, chrzan oraz pokrojoną w piórka cebulę. Kiełbasę śląską kroimy w pół plastry i podsmażamy na oleju. Podsmażoną kiełbasę dodajemy do barszczu. Wszystko gotujemy około 5 minut i doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy pokrojone w ćwiartki jajka. Podajemy na gorąco z chlebem. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz