Pyszne drożdżowe ciasto o delikatnym i pulchnym środku, a chrupiącej, słodkie skórce z wierzchu. Piękny żółty kolor powstaje przez dodanie do niego przecieru z dyni. Najlepsze jeszcze ciepłe posmarowane masłem, idealnie komponuje się z ciepłym mlekiem lub z gorącym kakao. Łasuchom polecam posmarować ulubionym dżemem.
Placek słoneczny
Składniki na placek słoneczny:
- 3 szklanki mąki tortowej
- 1/3 szklanki mleka
- 5 dag drożdży
- 1/2 kostki masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki przecieru z dyni
- 3 żółtka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- sól
- 2 łyżki mleka na posmarowanie ciasta
- gruby cukier kryształ
Przygotowanie placka słonecznego.
Masło podgrzewamy, gdy się roztopi odstawiamy do ostygnięcia. W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże z dodatkiem 1 łyżki cukru pudru, łyżki mąki i przecieru z dyni. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do zaczynu, gdy podwoi swoją objętość, dodajemy resztę cukru pudru, żółtka, cukier waniliowy, szczyptę soli, przesianą mąkę i letni tłuszcz. Wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie jednolite, sprężyste i lśniące. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoja objętość, przekładamy je na dużą blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Smarujemy letnim mlekiem i posypujemy obficie cukrem. Od razu wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 160'C i pieczemy około 60 minut lub nieco dłużej jeśli forma jest średnie, a warstwa ciasta grubszej wielkości. Zrumienione z lekko odchodzącymi od formy bokami, wyjmujemy z piekarnika. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz