Placek słoneczny




Pyszne drożdżowe ciasto o delikatnym i pulchnym środku, a chrupiącej, słodkie skórce z wierzchu. Piękny żółty kolor powstaje przez dodanie do niego przecieru z dyni. Najlepsze jeszcze ciepłe posmarowane masłem, idealnie komponuje się z ciepłym mlekiem lub z gorącym kakao. Łasuchom polecam posmarować ulubionym dżemem.



Placek słoneczny

Składniki na placek słoneczny:
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki mleka
  • 5 dag drożdży
  • 1/2 kostki masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki przecieru z dyni
  • 3 żółtka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • sól
  • 2 łyżki mleka na posmarowanie ciasta
  • gruby cukier kryształ


Przygotowanie placka słonecznego.

Masło podgrzewamy, gdy się roztopi odstawiamy do ostygnięcia. W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże z dodatkiem 1 łyżki cukru pudru, łyżki mąki i przecieru z dyni. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do zaczynu, gdy podwoi swoją objętość, dodajemy resztę cukru pudru, żółtka, cukier waniliowy, szczyptę soli, przesianą mąkę i letni tłuszcz.  Wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie jednolite, sprężyste i lśniące. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoja objętość, przekładamy je na dużą blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Smarujemy letnim mlekiem i posypujemy obficie cukrem. Od razu wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 160'C i pieczemy około 60 minut lub nieco dłużej jeśli forma jest średnie, a warstwa ciasta grubszej wielkości. Zrumienione z lekko odchodzącymi od formy bokami, wyjmujemy z piekarnika.  Smacznego !!!













Komentarze