Ostatnio polubiłam pieczone domowe pasztety. Robi się je naprawdę prosto, są nie drogie (bo ja wykorzystuję do nich mięso z rosołu) i wychodzi jego według mnie bardzo dużo. Tym razem do pasztetu dołożyłam jeszcze pieczarki. Pasztet wyszedł oczywiście rewelacyjnie, a smakował jeszcze lepiej.
Pasztet mięsno - grzybowy
Składniki na pasztet mięsno - grzybowy:
- około 50 dag mięsa z rosołu
- twarde jarzyny z rosołu
- 25 dag wątróbek drobiowych
- 2 cebule
- 25 dag pieczarek
- 3 kopiaste łyżki bułki tartej
- 1 kopiasta łyżka kaszy manny
- 2 jajka
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- tłuszcz do wysmarowania foremek
- oliwa do smażenia
- tarta bułka do obsypania foremek
Przygotowanie pasztetu mięsno - grzybowego.
Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, gdy się zeszkli zdejmujemy z ognia. Na tej samej patelni na oliwie podsmażamy pokrojone w plastry pieczarki, często mieszamy. Kiedy odparuje z nich woda zdejmujemy z ognia. Na oliwie podsmażamy również wątróbkę drobiową. Podsmażoną odstawiamy do wystudzenia. Przez maszynkę do mięsa dwukrotnie przepuszczamy mięso, jarzyny, cebulę, pieczarki i wątróbkę. Do masy dodajemy jajka, oregano, bułkę tarta, kaszę mannę, sól i pieprz. Całość dokładnie wyrabiamy. Masę przekładamy do wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą foremek (u mnie dwie małe prostokątne). Pasztet pieczemy w temp. 180'C przez około godzinę. Pasztet po upieczeniu podajemy na zimno z chlebem, lub na gorąco z ulubiona surówką. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz