Nie ma nic lepszego na śniadanie czy podwieczorek od pankejków polanych syropem klonowym. Uwielbiane u mnie w domu i często goszczące na naszym stole. Ciepłe, delikatne i puszyste w środku, a po bokach chrupiące idealnie komponują się z pysznym syropem klonowym.
Klasyczne pankejki z syropem klonowym
Składniki na klasyczne pankejki z syropem klonowym:
- 2 szklanki mleka
- 3 szklanki mąki
- 1 serek homogenizowany o waniliowym smaku
- 2 jajka
- 1 budyń waniliowy
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru
- margaryna do smażenia
- syrop klonowy
Przygotowanie klasycznych pankejków z syropem klonowym.
Mleko wlewamy do miski, dodajemy do niego jajka, cukier, serek homogenizowany, budyń, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy mąkę i jeszcze raz wszystko dokładnie miksujemy. Ciasto powinno mięć gęstą konsystencję. Jeśli jest zbyt gęste można dodać troszkę mleka. Na patelni rozgrzewamy margarynę. Na rozgrzaną margarynę nakładamy łyżką porcję ciasta . Placuszki pieczemy na złoto-brązowy kolor z jednej i z drugiej strony. Pankejki po upieczeniu układamy w stosik. Całość polewamy syropem klonowym. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz