Klasyczne pankejki z syropem klonowym




Nie ma nic lepszego na śniadanie czy podwieczorek od pankejków polanych syropem klonowym. Uwielbiane u mnie w domu i często goszczące na naszym stole. Ciepłe, delikatne i puszyste w środku, a po bokach chrupiące  idealnie komponują się z  pysznym syropem klonowym.



Klasyczne pankejki z syropem klonowym

Składniki na klasyczne pankejki z syropem klonowym:
  • 2 szklanki mleka
  • 3 szklanki mąki
  • 1 serek homogenizowany o waniliowym smaku
  • 2 jajka
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • margaryna do smażenia
  • syrop klonowy


Przygotowanie klasycznych pankejków z syropem klonowym.

Mleko wlewamy do miski, dodajemy do niego jajka, cukier, serek homogenizowany, budyń, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy mąkę i jeszcze raz wszystko dokładnie miksujemy.  Ciasto powinno mięć gęstą konsystencję. Jeśli jest zbyt gęste można dodać troszkę mleka. Na patelni rozgrzewamy margarynę. Na rozgrzaną margarynę nakładamy łyżką porcję ciasta . Placuszki pieczemy na złoto-brązowy kolor z jednej i z drugiej strony. Pankejki po upieczeniu układamy w stosik. Całość polewamy syropem klonowym. Smacznego !!!












Komentarze