Aromatyczny, aksamitny, przepyszny gulasz z indyka zrobiony na życzenie Julci. U nas uwielbiany kiedy jest podany z tłuczonymi ziemniakami, choć do ryżu też jest znakomity.
Gulasz z indyka
Składniki na gulasz z indyka:
- 40 dag mięsa gulaszowego z indyka
- 1 litr bulionu
- 1 cebula
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2-3 gałązki tymianku
- 3-4 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1-2 łyżki mąki
- oliwa
- pieprz i sól
Przygotowanie gulaszu z indyka.
Na oliwie podsmażamy mięso. Do podsmażonego mięsa dodajemy obraną i startą na tarce o drobnych oczkach cebulę, granulowany czosnek, mieloną paprykę, oregano, tymianek, ziarna ziela angielskiego i liście laurowe. Mieszamy i lekko podsmażamy. Podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Kiedy mięso będzie miękkie robimy zawiesinę z mąki. Do 1/2 szklanki wody dodajemy mąkę. Mieszamy tak aby nie powstały grudki i dodajemy do gotującego się gulaszu. Mieszamy i gotujemy 2-3 minutki. Gotowy gulasz podajemy gorący z tłuczonymi ziemniakami i surówką. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz