Gulasz z indyka




Aromatyczny, aksamitny, przepyszny gulasz z indyka zrobiony na życzenie Julci. U nas uwielbiany kiedy jest podany z tłuczonymi ziemniakami, choć do ryżu też jest znakomity.




Gulasz z indyka

Składniki na gulasz z indyka:
  • 40 dag mięsa gulaszowego z indyka
  • 1 litr bulionu
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2-3 gałązki tymianku
  • 3-4 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1-2 łyżki mąki
  • oliwa
  • pieprz i sól


Przygotowanie gulaszu z indyka.

Na oliwie podsmażamy mięso. Do podsmażonego mięsa dodajemy obraną i startą na tarce o drobnych oczkach cebulę, granulowany czosnek, mieloną paprykę, oregano, tymianek, ziarna ziela angielskiego i liście laurowe. Mieszamy i lekko podsmażamy. Podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Kiedy mięso będzie miękkie robimy zawiesinę z mąki. Do 1/2 szklanki wody dodajemy mąkę. Mieszamy tak aby nie powstały grudki i dodajemy do gotującego się gulaszu. Mieszamy i gotujemy 2-3 minutki. Gotowy gulasz podajemy gorący z tłuczonymi ziemniakami i surówką. Smacznego !!!












Komentarze