Boczek pieczony w maśle






Dla wielbicieli boczku koniecznie polecam wypróbować ten przepis. Surowy boczek obtoczony w przyprawach, podpieczony na maśle, a potem w nim duszony do miękkości. Łatwy sposób, a doznania po jego spróbowaniu niezastąpione, zwłaszcza kiedy jest jeszcze ciepły.




Boczek pieczony w maśle

Składniki na boczek pieczony w maśle:
  • około 2 kg surowego boczku
  • 1 opakowanie granulowanego czosnku
  • 1 opakowanie mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 kostka masła


Boczek płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na 6 kawałków. Przyprawy wsypujemy do miski. Mieszamy i obtaczamy w nich kawałki boczku. Na patelni roztapiamy masło. Na roztopione masło wkładamy kawałki boczku. Podpiekamy boczki na maśle z każdej strony, najlepiej pod przykryciem bo bardzo pryska (uwaga żeby się nie poparzyć). Kiedy podpieczemy boczek z każdej strony wówczas podlewamy go wodą i dusimy do miękkości pod przykryciem na małym ogniu (ja dusiłam boczki z jednej strony 30 minut, po czym obróciłam je na drugą stronę i dalej dusiłam 30 minut). Po upieczeniu boczki wyciągamy na talerz. Studzimy. Podajemy pokrojone na plasterki z pieczywem i dodatkiem musztardy.    Smacznego !!!

















Komentarze