Każdy zna tę potrawę i u każdego w domu jest ona inaczej gotowana. Spotkałam się z wieloma wersjami rosołu, ale dziś wam chciałam pokazać rosół taki jak się gotowało u nas w domu.
Rosół jak u mamy
Składniki na rosół jak u mamy:
- 2 porcje rosołowe ze skrzydełkami z kurczaka
- 4-5 kawałków kości z karczku
- kilka wątróbek drobiowych
- kilka żołądków drobiowych
- 2 pory
- 4 średnie cebule
- pęczek liści selera
- kilka dużych marchewek
- kilka średnich pietruszek
- 1 duży seler
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu
- sól
Przygotowanie rosołu jak u mamy.
Ja rosół gotuję w wielkim garze takim 20 litrowym, a potem rozlewam go do słoików i mam na cały tydzień lub dłużej jako dodatek do różnych sosów, zup, galaretek lub tym podobnych rzeczy. Tak więc większą połowę garnka zalewam wodą. Doprowadzam do wrzenia i wrzucam do niego porcje rosołowe, kości, wątróbkę i żołądki. Gotuję aż powstania brudna piana tzw. szumowina, którą zbieram siteczkiem. Cebulę obieramy i podpiekamy na gazie. Do wyczyszczonego z piany rosołu dodaję obrane i pokrojone w kawałki podpieczone cebule, marchew, seler i pietruszkę. Następnie dodaję pora, liście selera, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Wszystko mieszam, doprowadzam do wrzenia. Po zagotowaniu rosół gotuję na bardzo małym ogniu (tak żeby tylko pyrkało) przez około 2-3 godzin minimum. Po tym czasie dodaje do rosołu soli, gotuję jeszcze około 10 minut. Po tym czasie rosół jest gotowy. Rosół podaje najczęściej z makaronem, ale dziś miałam ochotę na rosół z ziemniakami. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz