Święta coraz bliżej, więc postanowiłam zrobić próbę faszerowanych jajek. Jajka nadziałam pysznym, puszystym farszem z pieczarek i pasztetu, a następnie zanurzyłam je w sosie majonezowym. Zakąska wyszła wyśmienicie, na pewno powtórka będzie w święta.
Jajka faszerowane po królewsku
Składniki na jajka faszerowane po królewsku:
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 10 dag pasztetu pieczonego
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 13 dag pieczarek
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
Sos:
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżka musztardy
- 5 ugotowanych żółtek
- sól pieprz
Przygotowanie jajek faszerowanych po królewsku.
Jajka obieramy ze skorupek, kroimy wzdłuż na połowę, wyjmujemy żółtka, a białka układamy na deseczce. Drobno posiekaną cebulę smażymy na oliwie, gdy się zeszkli, dodajemy pokrojone w cienkie paseczki pieczarki i często mieszając podsmażamy, aż puszczony przez grzyby sos wyparuje. Odstawiamy do wychłodzenia. Pasztet rozcieramy ze śmietana na jednolitą masę. Dodajemy wystudzone pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem. Powinien być puszysty i lekko pikantny. Gotowym farszem napełniamy połówki jajek z czubkiem. Przygotowujemy sos: Majonez rozcieramy z żółtkami, śmietaną, ketchupem i musztardą. Doprawiamy solą i pieprzem (ja zmiksowałam blenderem). Sos wylewamy na półmisek. W sosie układamy faszerowane jajka. Dekorujemy i schładzamy w lodówce. Smacznego !!!
pyszne :) polecam
OdpowiedzUsuńDziękuję ;-D
Usuń