Babka herbaciana



Babkę tę polecam zrobić nie tylko na Wielkanoc, ale i w powszedni dzień, szybko się ją robi, jest nie droga i co najważniejsze delikatna, o herbacianym smaku z lekką nutą cytryny.



Babka herbaciana

Składniki na babkę herbacianą:
  • 25 dag mąki tortowej

  • 10 dag cukru

  • 8 dag margaryny

  • 2 żółtka

  • 1 szklanka mocnej herbaty

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • skórka otarta z jednej cytryny

  • szczypta soli

Lukier:
  • 12 dag cukru pudru

  • 2 łyżki soku z cytryny



 Przygotowanie babki herbacianej.

Margarynę ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy żółtka, mąkę, sodę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny i szczyptę soli. Mieszamy. Dolewamy stopniowo zimną herbatę cały czas mieszając ciasto. Foremkę na babkę smarujemy margaryną i obsypujemy kaszą manną. Do przygotowanej foremki wlewamy ciasto. Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 175'C przez około 45 minut. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do ochłodzenia. Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny. Gotowym lukrem oblewamy zimną babkę. Smacznego !!!














Babkaherbaciana11

Komentarze

Prześlij komentarz