Babkę tę polecam zrobić nie tylko na Wielkanoc, ale i w powszedni dzień, szybko się ją robi, jest nie droga i co najważniejsze delikatna, o herbacianym smaku z lekką nutą cytryny.
Babka herbaciana
Składniki na babkę herbacianą:
- 25 dag mąki tortowej
- 10 dag cukru
- 8 dag margaryny
- 2 żółtka
- 1 szklanka mocnej herbaty
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z jednej cytryny
- szczypta soli
Lukier:
- 12 dag cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie babki herbacianej.
Margarynę ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy żółtka, mąkę, sodę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny i szczyptę soli. Mieszamy. Dolewamy stopniowo zimną herbatę cały czas mieszając ciasto. Foremkę na babkę smarujemy margaryną i obsypujemy kaszą manną. Do przygotowanej foremki wlewamy ciasto. Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 175'C przez około 45 minut. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do ochłodzenia. Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny. Gotowym lukrem oblewamy zimną babkę. Smacznego !!!
Idealny przepis na świąteczny stół :)
OdpowiedzUsuńDzięki, moja córka ją uwielbia ;-D
Usuń