Tort confetti na biszkopcie



Bardzo popularny ostatniego czasu tort confetti, tym razem zdobył moją przychylność. W tym roku zrobiłam go po raz pierwszy na urodziny córci, ale zamiast ciasta ucieranego zrobiłam biszkopta i przyznam że był to strzał w dziesiątkę. Tort bardzo prosty, szybki, bardzo lekki, niezbyt słodki po prostu pyszniutki.

Tort confetti

Składniki na ciasto na dużą prostokątną blaszkę:
  • 12 jajek

  • 12 łyżek mąki pszennej

  • 12 łyżek mąki ziemniaczanej

  • 24 łyżeczki drobnego cukru

  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 9 łyżek  kolorowej posypki cukrowej

Składniki na masę:
  • 1 kg serka mascarpone

  • 1 litr śmietany kremówki

  • sok z jednej cytryny

  • 6 łyżek cukru pudru

Ponadto:
  • posypka cukrowa

  • ozdobny opłatek na tort



Przygotowanie tortu confetti.

Składniki na biszkopt dzielimy na trzy i pieczemy trzy oddzielne biszkopty czyli ubijamy białka na sztywno z czterech jajek. Kiedy białka będą ubite  dodajemy do nich po jednym żółtku (w sumie 4 żółtka) i jednej łyżce cukru (w sumie 4 łyżki) cały czas ubijając pianę. 4 łyżki mąki pszennej, 4 łyżki maki ziemniaczanej i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia przesiewamy przez sitko, dodajemy do ubitej piany i delikatnie, ale dokładnie mieszamy za pomocą łopatki. Następnie dodajemy trzy łyżki posypki cukrowej i delikatnie mieszamy, nie za długo żeby się nam posypka nie rozpuściła. Tak przygotowane ciasto wylewamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 25-30 minut. Upieczony biszkopt studzimy na kratce. Pamiętajcie, że musicie upiec jeszcze dwa takie biszkopty.  Kiedy biszkopty będą już upieczone i wystudzone wówczas zabieramy się za robienie masy. Masę ubijamy w bardzo wysokim naczyniu lub robocie czyli do miski dajemy serek mascarpone i wlewamy do niego śmietanę kremówkę. Wszystko ze sobą ubijamy do uzyskania gęstego kremu. Pod koniec ubijania do masy dodajemy sok z cytryny i cukier puder. Tak przygotowaną masę dzielimy na trzy części. Jedną część masy wykładamy na biszkopt, masę przykrywamy drugim biszkoptem, na który wykładamy drugą część masy. Przykrywamy to trzecim biszkoptem. Trzecią część masy wykorzystujemy do posmarowania wierzchu i boków tortu, zostawiając 2-3 łyżki na dekorację. Posmarowane kremem boki tortu obsypujemy kolorową posypka cukrową. Na środku tortu umieszczamy ozdobny opłatek. Dekorujemy tort dokoła  małymi rozetkami. Tort schładzamy w lodówce. Smacznego !!!



















Tortconfetti17

Komentarze