Dziś postanowiłam wprowadzić przepis na szarlotkę przekładaną, którą zrobiłam bez białego cukru, za to wykorzystałam do jej zrobienia cukier fruktozowy. Używa się go znacznie mniej bo jest słodszy, odstraszać może jedynie cena bo nie jest za tani. Ograniczyłam w swojej diecie bardzo biały cukier, ale czasem jak mnie nosi to piekę ciasto albo całkiem bez cukru albo wykorzystuję zamienniki. Ciasto wyszło pyszne, mięciutkie zwłaszcza jak po leżakuje tak z jeden dzień.
Szarlotka przekładana bez białego cukru
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki pszennej mąki
- 4 jajka
- 1 łyżka śmietany
- 1 kostka margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru fruktozowego
Składniki na masę jabłkową:
- 2 kg jabłek
- 2 łyżki cukru fruktozowego
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Przygotowanie szarlotki przekładanej bez białego cukru.
Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na trzy części i każdą wałkujemy na placek wielkości dużej blaszki. Rozwałkowane ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 20 minut. Ciasto po upieczeniu powinno mieć złoto-brązowy kolor. I tak za każdym razem. Jabłka obieramy i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Miksujemy na gładziutką masę. Dodajemy cynamon, cukier fruktozowy i na wolnym ogniu smażymy, aż jabłka trochę zbrązowieją i odparuje z nich nadmiar soku. Pamiętajcie aby cały czas je mieszać, żeby się nie po przypalały. Połowę gorącej masy jabłkowej wylewamy na jeden upieczony blat ciasta, nakładamy następny placek i na niego wylewamy resztę masy jabłkowej. Przykrywamy trzecim plackiem. Lekko ugniatamy ciasto, owijamy folią i odkładamy je do leżakowania na przynajmniej całą noc. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz