Stworzyłam mój własny mix sałatowy, a raczej warzywno-sałatowy, bo nie żałowałam w nim sobie marchewki, ani czerwonego buraczka i rzecz jasna wzbogaciłam go sobie o liście szpinaku. Mix wyszedł rewelacyjnie, fajnie wygląda, cieszy oko i jest pyszny i chrupiący. Ja używam go dosłownie do każdego posiłku; na kanapkę, do obiadu jako dodatek lub jako danie główne zależy na co mam ochotę.
Jak zrobić mix sałatowy
Składniki na mix sałatowy:
- duża sałata lodowa
- 1 mała kapusta pekińska
- 1 opakowanie świeżych liści szpinaku
- 3 duże marchewki
- 1 duży burak
Przygotowanie mixu sałatowego.
Buraka i marchewki obieramy ze skórki. Za pomocą obieraczki z buraka i marchewki robimy cienkie plasterki. Za pomocą ręcznika kuchennego odsączamy nadmiar soku jaki z buraka tak i z marchewki, tak aby plasterki były od siebie oddzielone i suche, żeby nie plamiły nam sałaty. Sałatę lodową rwiemy na małe kawałki. Kapustę pekińską drobno siekamy. Do miski odmierzamy garść sałaty lodowej, garść liści szpinaku, garść kapusty pekińskiej, trochę pasków marchewki i buraka. Całość mieszamy i przekładamy do woreczka, szczelnie zamykamy. I tak do wykorzystania wszystkich składników. Ja zrobiłam 6 takich woreczków. Wytrzymują tak zapakowane 4-5 dni trzymane w lodówce, ale u mnie to max 4 dni. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz