Nie było mnie tu długa, ale muszę przyznać że się trochę obraziłam na blox bo mam teraz małe limity na zdjęcia, a jak wiecie w moich przepisach jest bardzo, ale to bardzo dużo zdjęć. Przepis ten wprowadzam od kwietnia, ale cieszę się, że w końcu mi się udało. Po za tym szkoła Julki i prace w moi ogródku pochłaniają mnie bez reszty.
Długo przymierzałam się do zrobienia tej sałatki, zawsze brakowało mi czasu, ale w końcu się udało i w święta na moim stole zagościła sałatka Grzybowa polana. Pięknie wygląda i przepysznie smakuję, zachwyci wszystkich gości.Ja korzystałam z przepisu pochodzącego z blogu Kuchnia broni.
Sałatka Grzybowa polana
Składniki na sałatkę Grzybowa polana:
- 1 duży słoik pieczarek marynowanych
- 1 mały słoik marchewki w zalewie lub 2 średnie marchewki ugotowane al dente
- 3 ugotowane ziemniaki
- 3 piersi z kurczaka
- kilka małych marynowanych ogórków
- mały słoik majonezu
- mały kubeczek śmietany
- pęczek szczypiorku
- sól i pieprz
- granulowany czosnek do piersi
- czerwona papryka do piersi
- oliwa do podsmażenia piersi
Przygotowanie sałatki Grzybowa polana.
Pieczarki i marchewkę odcedzamy. Piesi z kurczaka kroimy w drobna kostkę i podsmażamy na oliwie z papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia. Ziemniaki, ser i ogórki trzemy na tarce o grubych oczkach, każde do osobnej miseczki. Szczypiorek siekamy. Majonez mieszamy ze śmietaną. Małą okrągłą tortownice o średnicy około 26 cm wykładamy w całości folią spożywcza. Na dnie tortownicy układamy warstwami po kolei:
1 warstwa: pieczarki, kapeluszami do dołu.
2 warstwa: posiekany szczypiorek.
3 warstwa: marchewka pokrojona w kostkę, docisnąć, sól pieprz, posmarować cienko majonezem.
4 warstwa: ziemniaki, docisnąć, sól, pieprz, posmarować cienko majonezem.
5 warstwa: mięso, docisnąć, sól, pieprz, posmarować cienko majonezem.
6 warstwa: ogórki, docisnąć, sól, pieprz, posmarować cienko majonezem.
7 warstwa: ser, docisnąć, sól, pieprz, posmarować cienko majonezem
Sałatkę przykryć folią spożywczą i tak trzymać całą noc w lodówce. Na drugi dzień ściągnąć folię, sałatkę przełożyć na talerz odwracając formę, pieczarkami do góry. Delikatnie zdjąć rant i folię spożywcza. Udekorować. Smacznego !!!
Pięknie się prezentuje ...
OdpowiedzUsuńDziękuję ;-D
Usuń