Mój faworyt wśród sałatek warzywnych, ostatnio moja ulubiona sałatka, bo prosta i szybka. Robię ją z warzyw, które mam zamknięte w słoikach w spiżarce lub zamrożonych. Idealna jak się ma niespodziewanych gości.
Sałatka z buraczkami II
Składniki na sałatkę z buraczkami II:
- Słoik o pojemności 400 ml sałatki z buraczków z czosnkiem i cebulą ( mogą być ugotowane buraki i starte na tarce o grubych oczkach, ale do sałatki osobno dodajemy ząbek czosnku i pokrojoną w kostkę cebulę)
- słoik o pojemności 400 ml konserwowej marchewki ( jeśli nie macie takiej w swojej spiżarce to wówczas gotujecie kilka marchewek i kroicie je w kostkę)
- słoik o pojemności 400 ml konserwowej fasoli szparagowej
- 2 szklanki mrożonego zielonego groszku (może być z puszki)
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 5-6 ogórków kiszonych
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- kilka łyżek majonezu zależy czy lubicie jak jest go dużo czy nie
- pieprz
- opcjonalnie sól
Przygotowanie sałatki z buraczkami II
Groszek cukrowy gotujemy w wodzie z łyżeczką soli i cukru. Odcedzamy i studzimy. Sałatkę z buraczków odcedzamy, wrzucamy do miski i dodajemy do niej odcedzoną marchewkę, odcedzona czerwona fasolę, zielony groszek, odcedzoną fasolę szparagową, pokrojone w kostkę ogórki i jajka, majonez, pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i w razie czego doprawiamy solą. Sałatkę schładzamy. Podajemy z wędliną. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz