Sałatka z buraczkami II



Mój faworyt wśród sałatek warzywnych, ostatnio moja ulubiona sałatka, bo prosta i szybka. Robię ją z warzyw, które mam zamknięte w słoikach w spiżarce lub zamrożonych. Idealna jak się ma niespodziewanych gości.



Sałatka z buraczkami II

Składniki na sałatkę z buraczkami II:
  • Słoik o pojemności 400 ml sałatki z buraczków z czosnkiem i cebulą ( mogą być ugotowane buraki i starte na tarce o grubych oczkach, ale do sałatki osobno dodajemy ząbek czosnku i pokrojoną w kostkę cebulę)

  • słoik o pojemności 400 ml konserwowej marchewki ( jeśli nie macie takiej w swojej spiżarce to wówczas gotujecie kilka marchewek i kroicie je w kostkę)

  • słoik o pojemności 400 ml konserwowej fasoli szparagowej

  • 2 szklanki mrożonego zielonego groszku (może być z puszki)

  • 1 puszka czerwonej fasoli

  • 5-6 ogórków kiszonych

  • 6 jajek ugotowanych na twardo

  • kilka łyżek majonezu zależy czy lubicie jak jest go dużo czy nie

  • pieprz

  • opcjonalnie sól



Przygotowanie sałatki z buraczkami II

Groszek cukrowy gotujemy w wodzie z łyżeczką soli i cukru. Odcedzamy i studzimy. Sałatkę z buraczków odcedzamy, wrzucamy do miski i dodajemy do niej odcedzoną marchewkę, odcedzona czerwona fasolę, zielony groszek, odcedzoną fasolę szparagową, pokrojone w kostkę ogórki i jajka, majonez, pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i w razie czego doprawiamy solą. Sałatkę schładzamy. Podajemy z wędliną. Smacznego !!!













Komentarze