Kasznik jak 3 Bit



Robiłam kasznika tego orginalnego z galaretką przed świętami i moja córcia zapytała mnie, czy nie mogłabym zrobić takiego podobnego na święta, tylko dać coś innego zamiast galaretki, której nie lubi. Ja po chwili zastanowienia stwierdziłam, że jej zrobię 3 bita na podstawie kasznika i tak też zrobiłyśmy. Ciasto wyszło super, mniej roboty niż przy 3 bicie, a o wiele lepsze w smaku, a i konsystencja bardziej stabilna.



Kasznik jak 3 Bit

Składniki na Kasznika jak 3 Bit:

Masa grysikowa:
  • 14 łyżek kaszy manny

  • 5 szklanek mleka

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

  • 1 szklanka cukru

  • 1 kostka margaryny

Bita  śmietana:
  • 3-4 kubeczki ze śmietaną 36%

  • 3-4 opakowania fixa do śmietany kremówki

  • 2-3 łyżki cukru pudru

Ponadto:
  • 1 puszka masy kajmakowej

  • 12-13 paczek herbatników szkolnych

  • 2-3 kostki czekolady na posypkę



Mleko razem z cukrem i margaryną doprowadzamy do wrzenia co jakiś czas mieszając. Kiedy mleko się ugotuje wsypujemy do niego kasę manną i cały czas mieszając gotujemy do zgęstnienia. Gotową kasza manną zalewamy dużą blaszkę wyłożoną folią aluminiową i herbatnikami. Na gorącą masę grysikową układamy drugą warstwę herbatników. Przykrywamy blaszkę folią spożywczą na 15 minut i odstawiamy do ostygnięcia.  Na wystudzone herbatniki nakładamy masę kajmakową. Na masę kajmakową kolejną warstwę herbatników. Śmietanę kremówkę ubijamy z fixem i cukrem pudem. Ubitą śmietanę wykładamy na warstwę herbatników. Wyrównujemy i obsypujemy starta czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. Smacznego !!!
























Kasznikjak3bit21

Komentarze

Prześlij komentarz