Robiłam kasznika tego orginalnego z galaretką przed świętami i moja córcia zapytała mnie, czy nie mogłabym zrobić takiego podobnego na święta, tylko dać coś innego zamiast galaretki, której nie lubi. Ja po chwili zastanowienia stwierdziłam, że jej zrobię 3 bita na podstawie kasznika i tak też zrobiłyśmy. Ciasto wyszło super, mniej roboty niż przy 3 bicie, a o wiele lepsze w smaku, a i konsystencja bardziej stabilna.
Kasznik jak 3 Bit
Składniki na Kasznika jak 3 Bit:
Masa grysikowa:
- 14 łyżek kaszy manny
- 5 szklanek mleka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka margaryny
Bita śmietana:
- 3-4 kubeczki ze śmietaną 36%
- 3-4 opakowania fixa do śmietany kremówki
- 2-3 łyżki cukru pudru
Ponadto:
- 1 puszka masy kajmakowej
- 12-13 paczek herbatników szkolnych
- 2-3 kostki czekolady na posypkę
Mleko razem z cukrem i margaryną doprowadzamy do wrzenia co jakiś czas mieszając. Kiedy mleko się ugotuje wsypujemy do niego kasę manną i cały czas mieszając gotujemy do zgęstnienia. Gotową kasza manną zalewamy dużą blaszkę wyłożoną folią aluminiową i herbatnikami. Na gorącą masę grysikową układamy drugą warstwę herbatników. Przykrywamy blaszkę folią spożywczą na 15 minut i odstawiamy do ostygnięcia. Na wystudzone herbatniki nakładamy masę kajmakową. Na masę kajmakową kolejną warstwę herbatników. Śmietanę kremówkę ubijamy z fixem i cukrem pudem. Ubitą śmietanę wykładamy na warstwę herbatników. Wyrównujemy i obsypujemy starta czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. Smacznego !!!
3 bit to ciasto, które zawsze jako pierwsze znika ze stołu :)
OdpowiedzUsuńU nas również tak jest ;-D
Usuń