Pierogi z soczewicą



Od kilka dni  zajadam się pierogami z soczewicy. To miła dla mnie odmiana, nie spodziewałam się, że mogą tak dobrze smakować. Pierogi z soczewicą  mogą być alternatywa dla tak popularnych pierogów z mięsem.



Pierogi z soczewicy.

Składniki na pierogi z soczewicy:

Na ciasto:
  • 2 szklanka mąki pszennej

  • 2 szklanka mąki razowej

  • 2 łyżka rozmrożonych i rozdrobnionych liści szpinaku

  • 1 i 1/2 szklanka ciepłej wody

  • szczypta soli

 Na farsz:
  • 1 szklanka zielonej soczewicy

  • 2 cebule

  • oliwa

  • sól

  • pieprz



Przygotowanie pierogów z soczewicy.

Soczewicę gotujemy do miękkości w około 3 szklankach osolone wody. Ugotowaną soczewicę odcedzamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oliwie. Miękką soczewicę rozgniatamy, dodajemy cebulę, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.  Do miski wsypujemy obydwa rodzaje mąki, dodajemy szpinak, sól oraz wlewamy wodę. Ugniatamy ciasto. Ciasto kroimy na mniejsze kawałki i cienko wałkujemy. Z ciasta wykrawamy krążki. Na każdy krążek nakładamy porcje farszu i zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy 3-5 minut od wypłynięcia. Ugotowane pierogi odcedzamy, przelewamy wodą i podajmy gorące okraszone masłem lub dowolnym sosem. Smacznego !!!



































 

Komentarze