Od kilka dni zajadam się pierogami z soczewicy. To miła dla mnie odmiana, nie spodziewałam się, że mogą tak dobrze smakować. Pierogi z soczewicą mogą być alternatywa dla tak popularnych pierogów z mięsem.
Pierogi z soczewicy.
Składniki na pierogi z soczewicy:
Na ciasto:
- 2 szklanka mąki pszennej
- 2 szklanka mąki razowej
- 2 łyżka rozmrożonych i rozdrobnionych liści szpinaku
- 1 i 1/2 szklanka ciepłej wody
- szczypta soli
Na farsz:
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 2 cebule
- oliwa
- sól
- pieprz
Przygotowanie pierogów z soczewicy.
Soczewicę gotujemy do miękkości w około 3 szklankach osolone wody. Ugotowaną soczewicę odcedzamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oliwie. Miękką soczewicę rozgniatamy, dodajemy cebulę, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Do miski wsypujemy obydwa rodzaje mąki, dodajemy szpinak, sól oraz wlewamy wodę. Ugniatamy ciasto. Ciasto kroimy na mniejsze kawałki i cienko wałkujemy. Z ciasta wykrawamy krążki. Na każdy krążek nakładamy porcje farszu i zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy 3-5 minut od wypłynięcia. Ugotowane pierogi odcedzamy, przelewamy wodą i podajmy gorące okraszone masłem lub dowolnym sosem. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz