Od jakiegoś czasu regularnie, kiedy nastaje późna jesień, zaczyna być mroźno, w okresie przedświątecznym mam ochotę na pieczone jadalne kasztany. Nie wiem dlaczego tak jest bo jakoś za nimi aż tak bardzo nie przepadam, ale to już u mnie taka tradycja, że chociaż kilka muszę zjeść.
Pieczone jadalne kasztany.
Składniki na pieczone jadalne kasztany:
- Kilka sztuk kasztanów jadanych (u mnie od 10-20)
- Ostry mały nóż
- Sól
Przygotowanie pieczonych jadalnych kasztanów.
Kasztany dokładnie myjemy i osuszamy. Każdego kasztana z wypukłej strony nacinamy na krzyż (uwaga bo kasztany się ślizgają i można się pokaleczyć, ja proponuję nałożyć na rękę w której się trzyma kasztana rękawiczkę kuchenną dla bezpieczeństwa). Tak nacięte kasztany układamy na blaszce i pieczemy je w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około 15-20 minut. Kasztany po upieczeniu solimy i zjadamy na gorąco. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz