Pieczone jadalne kasztany



Od jakiegoś czasu regularnie, kiedy nastaje późna jesień, zaczyna być mroźno, w okresie przedświątecznym mam ochotę na pieczone jadalne kasztany.  Nie wiem dlaczego tak jest bo jakoś za nimi aż tak bardzo nie przepadam, ale to już u mnie taka tradycja, że chociaż kilka muszę zjeść.



Pieczone jadalne kasztany.

Składniki na pieczone jadalne kasztany:
  • Kilka sztuk kasztanów jadanych (u mnie od 10-20)

  • Ostry mały nóż

  • Sól



Przygotowanie pieczonych jadalnych kasztanów.

Kasztany dokładnie myjemy i osuszamy. Każdego kasztana z wypukłej strony nacinamy na krzyż (uwaga bo kasztany się ślizgają i można się pokaleczyć, ja proponuję nałożyć na rękę w której się trzyma kasztana rękawiczkę kuchenną dla bezpieczeństwa). Tak nacięte kasztany układamy na blaszce i pieczemy je w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około 15-20 minut. Kasztany po upieczeniu solimy i zjadamy na gorąco. Smacznego !!!











Komentarze