Murzynek



Ciasto murzynek wszyscy znają, uwielbiają, aż się sama sobie dziwę, że w takiej klasycznej wersji jeszcze nie było go na moim blogu. Ale nic jeszcze straconego, bo właśnie wczoraj razem z Julką zrobiłyśmy murzynka w wersji klasycznej. Delikatny, miękki, wilgotny oblany polewą, pycha.



Murzynek

Składniki na murzynka:
  • 5 łyżek dobrego kakao

  • 1 kostka margaryny

  • 1 i 1/2 szklanki cukru

  • 1/2 szklanki mleka (może być też woda)

  • 2 szklanki mąki

  • 4 jajka

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia



Przygotowanie murzynka.

Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier, kakao oraz dodajemy margarynę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i doprowadzamy do wrzenia.  Po zagotowaniu i rozpuszczeniu się wszystkich składników odlewamy szklankę polewy, będzie nam potrzebna do dekoracji murzynka. Resztę polewy schładzamy.  Do przestudzonej polewy dodajemy żółtka, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia, również mieszamy. Na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie łączymy wszystkie składniki ze sobą. Gotowe ciasto na murzynka wylewamy na  blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( u mnie blaszka 3/4 wielkości dużej, ale może też być duża blaszka). Murzynka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 45-50 minut. Upieczenie ciasta sprawdzamy patyczkiem, jak jest suchy patyczek cisto jest gotowe. Murzynka po upieczeniu studzimy na kratce. Po ostudzeniu ciasto oblewamy po wierzchu odłożoną polewą. Smacznego !!!































Murzynek1

Komentarze