Ciasto murzynek wszyscy znają, uwielbiają, aż się sama sobie dziwę, że w takiej klasycznej wersji jeszcze nie było go na moim blogu. Ale nic jeszcze straconego, bo właśnie wczoraj razem z Julką zrobiłyśmy murzynka w wersji klasycznej. Delikatny, miękki, wilgotny oblany polewą, pycha.
Murzynek
Składniki na murzynka:
- 5 łyżek dobrego kakao
- 1 kostka margaryny
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka (może być też woda)
- 2 szklanki mąki
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie murzynka.
Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier, kakao oraz dodajemy margarynę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu i rozpuszczeniu się wszystkich składników odlewamy szklankę polewy, będzie nam potrzebna do dekoracji murzynka. Resztę polewy schładzamy. Do przestudzonej polewy dodajemy żółtka, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia, również mieszamy. Na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie łączymy wszystkie składniki ze sobą. Gotowe ciasto na murzynka wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( u mnie blaszka 3/4 wielkości dużej, ale może też być duża blaszka). Murzynka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 45-50 minut. Upieczenie ciasta sprawdzamy patyczkiem, jak jest suchy patyczek cisto jest gotowe. Murzynka po upieczeniu studzimy na kratce. Po ostudzeniu ciasto oblewamy po wierzchu odłożoną polewą. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz